Trendig

Vad heter Lokes tre barn?

Vad heter Lokes tre barn?

Loke orsakade Balders död Loke är också, i mytologin, en stor älskare med många barn, bland andra Hel, Midgårdsormen och Fenrisulven. Han är även mor till Odens häst Sleipner – han förvandlade sig till ett sto och förförde hingsten Svadilfare.

Vad födde Loke?

Loke hade sönerna Vale och Narfe med sin hustru Sigyn. Med jättinnan Angerboda hade han barnen Fenrisulven, Midgårdsormen (även kallad Jormundgand) och Hel som styr över dödsriket Hel.

Vem är Lokes mamma?

Loke var släkt med jättarna, men bodde i Asgård bland en nordiska gudarna. Han hade tre barn med jättekvinnan Angerboda: Fenrisulven, Midgårdsormen och Hel, vilka samtliga blev ohyggliga bestar.

Vem är den grekiska guden asklepios?

Asklepios var läkekonstens gud i det antika Grekland och i dess mytologi. Han fortsätter att vara så och benämningen eskulap för läkare används ju fortfarande.

Var Tor och Loke bröder?

Den största skillnaden är familjeförhållandena. Tor och Loke spelar bröder i filmen, men i litteraturen är Loke och Oden bröder.

Hur många barn hade Oden?

Oden har många namn och är både krigsgud och dödsgud. Till hans boning Valhall kommer hälften av de krigare som dött i strid. Han är den enögde allfadern som offrat sitt öga för att kunna se allt som händer i världen. Med Frigg har han sonen Balder och med Jorden har han sonen Tor.

Vem orsakar Ragnarök?

En exakt tidpunkt för Ragnarök finns inte. Det beskrivs som en serie händelser i en avlägsen framtid. Någon direkt orsak nämns inte heller i de gamla källorna. Först kommer fimbulvintern i tre år, och därefter krig som följd av missväxt och svält.

Vem var far till Fenrisulven?

Lokes och Angerbodas avkomma blev tre hiskeliga varelser. Den förste var Fenrisulven, den andre Jörmungand (“den väldiga staven”) som senare kallades Midgårdsormen då den växt till sig och den tredje visade sig vara Hel (“död”) som sedermera blev dödsgudinna i sitt eget rike.

Vad heter Lokes fru?

Sigyn (eller Sigryn) är i nordisk mytologi hustru till Loke och mor till Narfe. Trots Lokes ondskefulla handlingar förblev Sigyn honom trogen. Till och med när han får sitt slutliga straff, att få en orms giftiga blod droppat i ansiktet, sitter Sigyn troget vid hans sida och fångar upp blodet i en skål.

Vem är läkekonstens fader?

Hippokrates har med fog kallats den moderna läkekonstens fader. Han var läkaren från Kos som levde mellan 460 och cirka 370 f Kr. Tillsammans med en grupp läkare som följde i hans spår skrev han det banbrytande verket »Corpus«.

Vad hette den grekiske krigsguden?

Ares (grek. Άρης) var krigets, ursinnets och det besinningslösa våldets gud i grekisk mytologi. Han var son till Zeus och Hera.

Var Asynja?

Asynjorna är gudinnor i den nordiska mytologin. De bildar hos Snorre ett hov kring Frigg, den främsta asynjan. Därefter nämner Snorre: Saga, Eir, Fulla, Freja (även kallad Mardöll, Hörn, Gefn, Syr och Vanadis), Sjöfn, Lofn, Vår, Vör, Syn, Hlin, Snotra, Gnå, Sol, Bil, Jord och Rind.

Share this post