Rekommendationer

Vad ar Traumaterapi?

Vad är Traumaterapi?

Metoden går ut på att långsamt närma sig de traumatiska minnena, besöka platser och exponera sig för situationer som påminner om händelsen. Tf-KBT är den metod som visat sig ha bäst effekt på barn och ungdomar med posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) och som används vid flera barnpsykiatriska mottagningar i VGR.

Vad är posttraumatisk stress syndrom?

Vad är PTSD? Posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, kan uppstå hos en person som själv har utsatts för – eller bevittnat – mycket svåra, livshotande och traumatiska händelser som katastrofer, olyckor, våld, sexuella övergrepp och psykisk eller fysisk misshandel.

Vilken form av medicinering kan bli aktuell vid PTSD?

BEHANDLING

Substans Originalpreparat Maxdos (mg/d)
sertralin* Zoloft 200
fluoxetin Fontex 60
paroxetin* Seroxat 50
venlafaxin* Efexor 225

Hur kan omvårdnad se ut vid PTSD?

Behandling vid PTSD Därför är det viktigt att du får vård om symtomen inte minskar. Vid PTSD finns behandling som hjälper, och i första hand används psykoterapi. Det finns flera former av psykoterapi som används, här är några exempel: Traumafokuserad KBT, som är en speciell form av kognitiv beteendeterapi (KBT).

Hur kan PTSD påverka livet för en person?

Beroende på hur svår ens PTSD är påverkar den livet i olika grad. Någon kan fortsätta gå till jobbet och i princip leva på som vanligt medan svårare symptom kan göra en utslagen och skräckslagen för att lämna hemmet. Minnesbilderna från traumat kan utlösas av sinnesintryck och händelser i vardagen.

Hur går man vidare från trauma?

Genom att gå igenom händelsen på ett varsamt, kontrollerat och systematiskt sätt — kan den drabbade hela tiden känna att han eller hon har kontroll. Man avtäcker helt enkelt minnet bit för bit. Tanken är att sortera om minnet, att göra det helare och få en mer komplett upplevelse av det man varit med om.

Hur läker man ett trauma?

Stöd och behandling kan innehålla psykoterapi, fysioterapi och medicinering. En professionell behandlare har stor kunskap om stress- och reaktioner på trauma. Att få kunskap om sina reaktioner, att återfå en känsla av kontroll och bearbeta det man har varit med om kan hjälpa.

Finns det medicin mot PTSD?

SBU:s sammanfattning. NICE-rapporten visar att det är möjligt att behandling med SSRI-läkemedel (sertralin, flouxetin och paroxetin) minskar symtom på posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) och ökar antalet personer som tillfrisknar jämfört med placebo efter 8–13 veckors behandling.

Vad är omvårdnad?

Omvårdnad innebär att hjälpa och stödja en person och dennes närstående i det dagliga livet med hälsan i fokus. Det är ett självständigt kunskapsområde där sjuksköterskan är ansvarig. Arbete med hälsa innebär såväl att förebygga och förbättra hälsa, som att återställa och bevara den.

Kan man bli av med trauma?

Du som har varit med om våldsamma, livshotande eller skrämmande händelser kan må dåligt psykiskt och få besvär från kroppen. För en del försvinner besvären så småningom av sig själv. För andra blir besvären kvar och påverkar hur det går i vardagen. De kan då ha fått PTSD.

Vad kan trauma leda till?

En del av de människor som upplevt en traumatisk händelse får också fortsatta problem i form av psykisk ohälsa. Det bör understrykas att detta gäller en minoritet av gruppen. Risken för depression, ångest och vissa psykosomatiska tillstånd ökar efter traumatisk exponering.

Share this post