Rekommendationer

Hur far man bort en Chalazion?

Hur får man bort en Chalazion?

Ett chalazion är ofarligt och försvinner av sig själv, men det kan ta lång tid, ibland flera månader. Om man besväras av ett långvarigt chalazion kan man välja att operera. Ingreppet utförs under lokalbedövning och tar cirka 15 minuter. Under operationen öppnas chalazionet upp och töms på innehållet.

Varför får man Chalazion?

Åkomman beror på en blockerad och inflammerad fettkörtel i ögat, en så kallad meibomsk körtel. Dessa körtlar sitter bakom ögonfransarna och hjäper till med att producera fetter som smörjer ögats yta. Den liknar till det yttre en vagel, men en vagel är en infektion av körteln medan en chalazion är en inflammation.

Vad är Chalazion?

Chalazion (även kallat konjunktivalt granulom) är en cysta på ögonlocket och tillhör gruppen “ögonlocksaffektioner”, vilka definieras som godartade tillstånd/förändringar på ögonlocken och huden kring ögonen. Cystan beror på sekretretention i en av de meibomska körtlarna.

Kan man bli blind av blefarit?

Vid blefarit är ögonlockskanterna inflammerade vilket orsakar stora obehag. Den som är drabbad kan ibland få kroniska besvär. Synen påverkas normalt inte, men i de fall hornhinnan är påverkad kan synen bli tillfälligt påverkad.

Hur behandlar man blefarit?

Blefarit – behandling I lindriga fall räcker det med egenvårdsbehandling för att bli av med besvären. Om egenvård inte ger tillräckligt resultat kan du behöva behandling med läkemedel: Antibiotikasalva som motverkar bakterietillväxt. Salva eller ögondroppar som innehåller kortison.

Hur tar man bort vårtor på ögonlocken?

Vi använder oss av radiovågskirurgi när vi tar bort dessa. Den är mycket skonsam mot vävnaden och minimerar risken att besvären återkommer. Efteråt kommer du ha ett litet sår där förändring satt som läker på 1-2 veckor.

Hur länge har man blefarit?

Oftast återkommer besvären och de kan bli långvariga. Båda ögonen är alltid påverkade i någon grad – har du fått blefarit i ena ögat smittar det oftast till det andra ögat. Blefarit är inte allvarligt men kan leda till andra problem och till exempel orsaka konjunktivit. I de flesta fall är blefarit kronisk.

Hur få bort ögoninflammation?

Ögoninflammationer som beror på bakterier brukar också läka av sig själv, men ibland kan en behandling med antibiotika i droppar eller salva behövas. En läkare skriver ut ett recept på salva eller droppar om din inflammation konstaterats bero på bakterier och inte går över med hjälp av rengöring.

Share this post