Ny

Hur kontrollera sondens lage?

Hur kontrollera sondens läge?

Kontrollera sondens läge genom röntgen, aspiration av magsaft eller genom auskultation över ventrikeln. För dräneringssonder nöjer man sig vanligen med att fastställa läget genom auskultation av ett typiskt ”kurrljud” (”blurptest”) genom att blåsa in lite luft (10-20 mL) genom sonden och lyssna i ett stetoskop.

Hur sker tillförseln av ett läkemedel som ges Enteralt?

Hur ges läkemedel i sond? Att tänka på vid enteral tillförsel av läkemedel: Administrera ett läkemedel i taget och spola sond/gastrostomikateter med vatten mellan varje läkemedel för att minska risk för läkemedelsinteraktioner och slangocklusion. Läkemedel skall aldrig blandas direkt i sondnäringen.

Hur tar man bort en gastrostomi?

Om patienten inte är i behov av gastrostomi längre ska läkare på Vårdcentralen skriva remiss till kirurgmottagningen för avlägsnande av PEG-kateter. Knapp och ballongkateter kan avlägsnas av dsk/ssk i kommunala hemsjukvården i samråd med läkare på vårdcentralen.

Vilka komplikationer kan uppstå vid sondmatning?

Komplikationer med sondmatning

  • stopp i sonden.
  • sonden faller ut.
  • sonden läcker eller släpper ut vätska.
  • obehag vid matning.
  • infektion eller irritation i huden runt sonden.

Vad är parenteral behandling?

Parenteral nutrition innebär att vätska och näring ges intravenöst. Med parenteral nutritionsbehandling avses alla former av nutritionsstöd till blodbanan exempelvis de lösningar där alla energigivande näringsämnen finns allt i ett, så kallade trekammarpåsar, men även glukosdropp, fettemulsioner och aminosyralösningar.

Vilka vanligt förekommande komplikationer finns vid gastrostomi?

Allvarligare komplikationer (peritonit, blödning, skada på tunntarm eller kolon, fistelbildning, avflödeshinder från ventrikeln pga felaktigt placerad gastrostomi m fl) är ovanliga och vanligare vid PEG-proceduren jämfört med videoassisterad laparoskopisk gastrostomi.

Vad betyder gastrostomi?

PEG är en förkortning av: Perkutan – genom huden Gastrostomi – en öppning med sond/slang genom bukväggen till magsäcken. Gastro betyder mage och stomi betyder opererad gång/kanal.

Share this post