Trendig

Vad kallas formationer som syns pa manens yta?

Vad kallas formationer som syns på månens yta?

Månens yta är täckt med nedslagskratrar som bildats då asteroider och kometer kolliderat med månen.

Vem äger månen?

Vem äger månen? Det är en het fråga i USA just nu, där Nasa och en kvinna med en tub månstoft står i centrum. – Det är inte olagligt för privatpersoner att äga material från månen, skriver kvinnans advokat i en stämningsansökan.

Hur lång tid tar det att åka till månen?

Hur lång tid tar det att åka till månen? Tiden det tar att ta sig från jorden till månen beror på hur effektiva motorer farkosten som reser dit har och hur mycket bränsle som används. Apollo 11, den första bemannade resan till månens yta, tog från start till månlandning 102 timmar 45 minuter.

Vad kallas en smal strimma på månen?

Halvmåne när halva månens skiva är belyst av solen, detta sker två gånger på ett månvarv, och kallas ibland även första kvarteret och sista kvarteret. Nymåne är den fas där månen är helt mörk. En del använder detta ord även för den första tunna månskära man ser strax efter den har varit helt mörk.

Vad menas med att månen har en bunden rotation?

Månen vänder alltid samma sida mot jorden på grund av att rörelsen är en s k bunden rotation – den roterar exakt en gång runt sin egen axel för varje varv den rör sig runt jorden.

Vad kallas en smal strimma av månen?

Kan man köpa månen?

Kinesiska fastighetsmäklare får hålla sig på jorden. Det har en domstol i Kina nu bestämt, trots Kinas rymdprogram. En domstol har stoppat en kreativ mäklarfirma som sålt tomtmark på månen för drygt 260 kronor per hektar.

Hur lång tid skulle det ta att åka till solen?

Om man skulle ta en bil med obegränsad bränsletillgång och köra den med en hastighet av 100 kilometer i timmen, 24 timmar om dygnet, så skulle det ta ungefär 170 år att nå solen. Ljuset från solen färdas med en hastighet av 299 792 kilometer per sekund och når jorden på lite drygt 8 minuter.

Hur mycket flyttar sig månen på ett dygn?

Denna så kallade synodiska period är i genomsnitt runt 29 dagar och 13 timmar. Detta innebär att månen förskjuts på himlen med i genomsnitt en knapp timme om dagen.

Share this post