Allmänning

Hur manga kon kan man identifiera sig som?

Hur många kön kan man identifiera sig som?

Några vanliga könsidentiteter är man, kvinna och ickebinär. Alla människor, oavsett om man är cisperson eller transperson, har en könsidentitet eller förhåller sig till könsidentitet på något sätt. Även att inte identifiera sig som något kön brukar alltså räknas in när man talar om könsidentitet.

Vad menas med könstillhörighet?

Med könsidentitet och könsuttryck avses i lagen att någon inte definierar sig som kvinna eller man eller genom sin klädsel (eller på annat) sätt ger uttryck för att tillhöra ett annat kön än det som registrerats för hen vid födelsen.

Vad menas med könsöverskridande identitet eller uttryck?

Könsöverskridande identitet eller uttryck Med könsidentitet och könsuttryck avses i lagen att någon inte definierar sig som kvinna eller man eller genom sin klädsel (eller på annat sätt) ger uttryck för att tillhöra ett annat kön än det som registrerats för hen vid födelsen.

Vad står A för i HBTQIA?

HBTQIA är ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter och asexuella. Vill du veta mer om vad de olika begreppen står för så hittar du RFSLs ordlista här: https://www.rfsl.se/hbtqi-fakta/begreppsordlista/

Vad är en binär person?

Binär betyder att något är uppdelat i två. I fråga om trans syftar binär på att samhället delar in människor i två kön: man förväntas vara antingen kille eller tjej. Cispersoner är binära. Många transpersoner är också binära: man kan vara transkille eller transtjej.

Varför är det spermierna och inte ägget som avgör vilket kön barnet får?

Ägget från mamman innehåller alltid en X-kromosom (kvinnlig könskromosom), medan spermien innehåller antingen den kvinnliga kromosomen eller en Y-kromosom (manlig könskromosom). När ägget befruktas slås dessa kromosomer samman. Om kromosomerna är XY blir det en pojke, och om de är XX blir det en flicka.

Finns det för och nackdelar med könstillhörighet?

Könstillhörigheten visar sig också ha betydelse i relation till arbetet utanför terapirummet, i förhållande till kollegor och till de organisationer där psykologerna är verksamma. Det framkommer även att psykologerna upplever att könstillhörigheten har olika betydelse i olika kontexter.

Share this post