Allmänning

Vad ska sta i en vardplan?

Vad ska stå i en vårdplan?

Den aktuella vårdplanen innehåller de diagnoser (problem, risker) och mål som identifierats för och tillsammans med patienten, åtföljt av åtgärder och ordinationer. Syftet med vårdplanen är att alla personer som är involverade i patientens vård ska arbeta mot samma mål och gemensamt genomföra de åtgärder som beslutats.

Vad är Nutritionssvårigheter?

Hos ett mindre antal patienter är aptiten och förmågan att äta så nedsatt, att intaget av mat och dryck trots anpassning är otillräckligt för att tillgodose behovet av energi och näring.

Vad är en vårdplan och varför har man den?

En vårdplan beskriver det du behöver hjälp med, planering och målet med BUP:s insatser. Syftet med vårdplanen är att göra det tydligt vilka insatser som din behandlare och du har planerat. I planen framgår vem som är ansvarig för vad. Det är viktigt att du ska kunna vara delaktig i och få inflytande över din vård.

Vad är Espen Guidelines?

ESPEN publicerade nyligen nya riktlinjer för IBD och nu lanseras riktlinjerna som en app-version för smartphones och surfplattor. Appen är den första ESPEN-guidelines-appen och finns tillgänglig för nedladdning för både iOS och Android.

Vad är en standardiserad vårdplan?

Alla personer med ett visst hälsotillstånd, medicinsk diagnos, vissa symtom eller en viss behandling ska få samma vårdinsatser. Standardvårdplaner ska utvecklas och användas av hela det tvärprofessionella teamet runt patienten och följa vårdprocessen.

Vad är skillnaden mellan en individuell vårdplan IVP och en Standardvårdplan SVP )?

Planen ska ge utrymme för viss individualitet, men ska om den visar sig otillräcklig kompletteras med en individuell vårdplan (IVP)” (s. 19). En standardvårdplan innehåller omvårdnadsdiagnoser, omvårdnadsmål och omvårdnads åtgärder (Willman et al. 2006).

Vad är en Standardvårdplan?

Standardvårdplaner (SVP) används allt oftare i svensk hälso- och sjukvård som en förskriven vårdplan och journalhandling innehållande vårdproblem, risker, mål och rekommenderade vårdåtgärder för en viss patientkategori.

Vad är Omvårdnadsstatus en beskrivning av?

I omvårdnadsstatus beskrivs patientens aktuella situation, i förhållande till de mål som angivits i vårdplanerna (1,2). Här dokumenteras endast hur patienten är, och inga åtgärder får finnas här. Baserat på det kan du behöva ändra i en icke fungerande vårdplan eller upprätta en ny, se avsnitt utvärdering.

Vem gör vårdplan?

Vem? Du och vårdpersonalen gör vårdplanen tillsammans. Det är ofta bra att ha med en närstående som stöd när vårdplaneringen görs. Även andra personer kan vara med i vårdplaneringen, till exempel någon från Försäkringskassan eller kommunen.

Share this post