Rekommendationer

Hur paverkas barn av vardnadstvister?

Hur påverkas barn av vårdnadstvister?

Ökad risk för psykisk ohälsa Det finns exempelvis studier som visar att en vårdnadstvist ökar risken för att barnet utvecklar beteende- och skolproblem samt psykisk ohälsa på kort men även lång sikt. – Känsligare barn kan ge symptom och skador som de bär med sig hela livet.

Vad avgör vem som får vårdnaden?

Föräldrabalkens utgångspunkt är att det oftast är till barnets bästa om föräldrarna har gemensam vårdnad om barnet. Om en gemensam vårdnad inte är förenlig med barnets bästa, ska den gemensamma vårdnaden upplösas och en av föräldrarna ensam anförtros vårdnaden om barnet.

Hur svårt är det att få ensam vårdnad?

Att få ensam vårdnad på grund av samarbetssvårigheter är dock generellt mycket svårt. Klienter måste ofta driva domstolsprocesser flera gånger om innan domstolen konstaterar att samarbetssvårigheterna är så djupgående att gemensam vårdnad är uteslutet.

Vem avgör vårdnadstvist?

Tingsrätten kan besluta om samarbetssamtal, utredning och medling. I en vårdnadstvist ser domstolen alltid till barnets bästa. Ofta är det bäst för barnet om ni som föräldrar själva kan komma överens. Därför kan tingsrätten ge kommunens familjerätt i uppdrag att ha samarbetssamtal med er.

Vem vinner i en vårdnadstvist?

Vårdnadstvister leder i de flesta fall till att barnet förlorar vårdnad från en av sina föräldrar. Modern vinner ofta vårdnadsutredningar och får ensam vårdnad i 46% av fallen, medan andel fader som får vårdnad är signifikant lägre 33%, i bara 21% av fallen döms till gemensam vårdnad (2014 års vårdnadsutredning).

Vad är familjerätt och Successionsrätt?

Familjerätt kan sägas omfatta äktenskapsrätt, föräldrarätt och barnrätt. Inom äktenskapsrätten ingår förutom äktenskap mellan makar, även samboende under äktenskapsliknande former samt regler om andra parförhållanden (främst homosexuella om än inget krav ställs på viss sexuell relation eller sexuell läggning).

Share this post