Blogga

Vad ska man gora om man hittar en igelkott?

Vad ska man göra om man hittar en igelkott?

Så här kan du hjälpa en igelkott i din trädgård: Ge igelkotten mat: hund- eller kattmat, matrester, vatten – inte mjölk. Var försiktig när du använder olika skärande redskap under buskar och snår eller i högt gräs där igelkottar ofta söker skydd dagtid.

Vad gillar inte igelkottar?

För igelkotten är ingen social typ. Den gillar varken människor eller andra djur. Den lever ensam hela livet utom vid parningen och under de veckor som honan uppfostrar sina ungar. Parningen verkar inte heller särskilt tillgiven.

Hur får man igelkottar på tomten?

Så får du igelkottar att trivas på din tomt

  1. Igelkottar gillar buskar och lövhögar, vedhögar och andra snåriga platser.
  2. Ett enkelt sätt att locka dem till trädgården och få dem att återvända är att ge dem mat och vatten.
  3. Igelkottar är laktosintoleranta och får diarré om de dricker mjölk.

Vad gör man med en död igelkott?

Hittar du ett dött djur i naturen som ingår i statens vilt, till exempel ett rovdjur, ska du alltid ringa Polisen, telefon 114 14. Om du träffar på flera döda vilda djur i skog och mark ska du rapportera det till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Vad är igelkottar rädda för?

Känsliga för kyla – Igelkottar är väldigt snälla djur. De känner när man vill hjälpa dem och även om de är rädda bits de nästan aldrig. De är stillsamma och vänliga individer, när jag håller i dem och arbetar med dem spärrar de inte ens ut taggarna.

Var sover igelkotten på sommaren?

Samla löven där och igelkotten blir glad! Kotte använder sitt bo hela året – på sommaren sover hon där under dagtid och har du tur kan hon också föda sina ungar där kommande vår. En igelkott vill sova ostört och delar inte gärna sitt bo med andra. De går i vinterdvala efter första frostnätterna.

Hur flyttar man igelkottar?

Igelkotten är fridlyst vilket innebär att man inte får flytta den och enligt lagen räknas det som ”jakt”. Att flytta igelkottar är i regel meningslöst eftersom den rör sig över stora områden och snart lämnar den plats dit den flyttats till. De är alltså inte så trogna en speciell plats mer än högst tillfälligt.

Hur sover igelkottar?

Ett gissel för igelkottarna är bristen på bra övervintringsställen. För att överleva vintern är igelkottarna beroende av varma, torra platser att sova i. I naturen föredrar igelkotten att bygga övervintringsbon i busksnår med lövsamlingar.

Hur man bygger ett Igelkottsbo?

Bygg ett övervintringsbo Boet byggs enklast som en trälåda (40x40x40 cm) med en gång som ingång. Ingångens kantsidor bör ha innermåtten 10-12 cm för att en stor igelkott ska komma in, men ändå hålla hundar utanför. Virket får inte vara tryckimpregnerat, lukta lim eller färg, men får däremot gärna vara täckt med lera.

Var hittar man igelkottar?

Igelkotten lever i större delar av Västeuropa, Centraleuropa, på Brittiska öarna, på Iberiska halvön, i Italien, på flera öar i Medelhavet, på Balkan, i södra Finland, i delar av Europeiska Ryssland och i större delen av Skandinavien.

Hur flyttar man en igelkott?

Hur många kullar får igelkotten?

Igelkotten kan få flera kullar under säsongen med samma eller olika parnter. Ungefär en månad efter parningen föds ungarna. Kullarna består normalt av 3-5 ungar. Under den första månaden håller sig ungarna vid mamman men börjar sedan successivt vandra iväg på egna upptåg.

Vad är igelkottens livslängd?

Igelkottens livsläng är 2-5 år. Ur-igelkotten tror man fanns för ca 65 miljoner år sedan och den har förändrats väldigt lite de senaste 15 miljoner åren.

När går igelkotten i dvala?

Igelkotten gömmer sig i lövhögar och liknande och går i dvala under ungefär oktober-april. Blir betydligt mer passiv än till exempel björnen och grävlingen, som bara sänker kroppstemperaturen ett fåtal grader. Igelkotten går i djup dvala och sänker kroppstemperaturen till under tio grader.

Varför fnyser igelkottar?

Ibland kan man höra igelkottarna fräsa, snörvla och fnysa, speciellt vid hanarnas oblodiga kämpalekar under parningstiden. Blir en igelkott skrämd eller utsatt för smärta kan man höra ett gällt skrik.

Kan man flytta en igelkott?

Igelkotten är fridlyst vilket innebär att man inte får flytta den och enligt lagen räknas det som ”jakt”. Att flytta igelkottar är i regel meningslöst eftersom den rör sig över stora områden och snart lämnar den plats dit den flyttats till.

Share this post