Trendig

Har inte fatt min mens och ar 14 ar?

Har inte fått min mens och är 14 år?

De flesta brukar få mens någon gång i 12–14-årsåldern. Men du kan få mens mellan att du är 9 och 16 år utan att det är något som är fel. Kontakta elevhälsan, en ungdomsmottagning eller en vårdcentral om du inte har fått din första mens när du har fyllt 16 år. Innan dess kan du känna dig helt lugn.

Varför har jag inte fått min mens än?

Det kan bero på många olika saker om mensen är sen eller uteblir en eller två gånger. Det kan till exempel ha att göra med att du är väldigt stressad, mår dåligt, tränar hårt, äter för lite, är överviktig, har ätstörningar eller någon hormonell obalans, till exempel PCOS.

Varför kommer aldrig min första mens?

Någon gång under puberteten börjar de här äggen mogna och den första äggloss- ningen sker. Två veckor efter ägglossningen kommer första mensen och den brukar man märka genom att det kommer lite blod i trosorna eller när man torkar sig.

Hur ser den första mensen ut?

Två veckor efter ägglossningen kommer första mensen och den brukar man märka genom att det kommer lite blod i trosorna eller när man torkar sig. Dagarna innan kan det komma lite småslemmiga flytningar som kan vara blandade med lite blod eller bruna, om blodet hunnit torka lite på vägen ut.

Har inte fått min mens än?

Du behöver absolut inte känna dig konstig för att du inte har fått din mens än, men om du är orolig så kan du alltid kontakta ungdomsmottagningen eller skolsyster för att få hjälp. Du ska inte behöva gå runt och vara orolig.

Finns det kvinnor som inte får mens?

Hormonell rubbning i kroppen kan leda till utebliven mens. En vanlig underliggande orsak till hormonell rubbning är sjukdomen PCOS (polycystiskt ovarialsyndrom). Vid PCOS har man många äggblåsor på en eller båda äggstockarna och i många fall mycket testosteron, manligt könshormon, i kroppen.

Share this post