Populära

Hur lange klarar sig en kanin utan mat och vatten?

Hur länge klarar sig en kanin utan mat och vatten?

De är väldigt känsliga för att vara utan foder en längre tid och det kan bli kritiskt efter endast 4-6 timmar utan mat. Det bästa sättet att veta om kaninen äter och dricker tillräckligt är att kontrollera att mängden avföring och urin är normal.

Hur ofta dricker kaniner vatten?

Veterinär hos FirstVet svarar: En kanins vätskebehov är ca. 150 ml per kilo och dygn. Det innebär att en 2 kilos kanin kan dricka upp till 3 dl per dygn. En kanin som mest äter torrt hö kommer att dricka närmare den övre gränsen runt 150 ml/kg och en kanin som äter mycket färskt grönt kommer att dricka mindre än så.

Hur länge kan en kanin vara utan vatten på vintern?

Om din kanin hålls utomhus i antingen varmt eller kallt väder, måste du se till att buren skyddas från vind och sol. Under vintern är det bra att använda halm i det skyddade området för isolering. Se även till att vattenskålen byts dagligen. Kaninen kan torka ut snabbt om vattnet är fruset i flera dagar.

Hur får man kanin att äta?

Det är bäst om minst 80 % av kaninens mat är hö. Övrigt kan vara färskfoder, exempelvis det som finns på gräsmattan, örter, bladgrönsaker, morotsblast och grenar. Lite pellets kan kaniner få men tendensen är ofta att man ger mer än kaninen behöver.

Hur mycket dricker en kanin per dygn?

Kanin som väger 1-2 kg ges 1/8 dl dagligen. Kanin som väger 2,5-3,5 kg ges 1/4 dl dagligen. Kaniner som väger 4-5 kg ges 1/2 dl dagligen. Kanin som väger 5,5-7,5 kg ges 3/4 dl dagligen.

Varför dricker kaninen mycket vatten?

En ganska vanlig orsak till ökad törst är infektioner av olika slag. Men tandbesvär, parasiter, smärta, hormonella sjukdomar och njurbesvär kan också vara orsaken (även om njursjukdom och diabetes är ovanligt hos unga djur). Om möjligt vore det därför bra att ta med både urinprov och avföringsprov till veterinären.

Share this post