Allmänning

I vilken ordning passerar ljuset i ogat?

I vilken ordning passerar ljuset i ögat?

Ljuset kommer in i ögat via pupillen. Sedan bryts ljuset i hornhinnan, linsen och glaskroppen. När ljuset bryts skapas en upp och nervänd bild på näthinnan i den bakre delen av ögat. Elektriska signaler från näthinnan skickas via synnerven till hjärnans syncentrum i nackloben.

Hur skyddas våra ögon?

Epitelet är också rikt på nerver, och om en liten skada skulle uppstå eller en främmande kropp röra vid hornhinnan utlöses en reflex som sluter ögonlocket så att ögat skyddas. Hornhinnan bryter det inkommande ljuset ungefär dubbelt så mycket som linsen (även kammarvätskan och glaskroppen hjälper till att bryta ljuset).

Hur ser linsen ut när du ser på ett föremål som är långt bort?

För att se föremål på långt avstånd, t. ex. så är linsen ganska platt – brännvidden blir längre. För att se föremål närmare ytan så blir linsen rundare – och brännvidden blir kortare.

Vad händer med linsen när du läser?

Muskeln reglerar linsens form – drar ut linsen så den blir tunnare (vidvinkellins) eller trycker ihop den så den blir tjockare (telelins). Därmed förändras linsens förmåga att bryta ljusstrålarna så att vi kan fokusera på föremål nära eller långt borta.

Var blir ljuset omvandlat till elektriska impulser?

Näthinnan på ögats insida omvandlar ljuset i vår omgivning till elektriska impulser, bearbetar dessa impulser och skickar dem sedan vidare till hjärnan via synnerven.

När och varför använder vi stavarna mest?

Stavarna är mest ljuskänsliga. De används när du ska se i mörker, men de kan inte skilja mellan olika färger. Stavarna ligger längst ut i kanterna på näthinnan. Tapparna är färgkänsliga och används när belysningen är bra.

Vad är en ögonglob?

Ögat är format som ett litet klot. Själva klotet kallas ögongloben. Ögongloben innehåller en geléaktig vätska som kallas glaskroppen. Runt ögongloben finns fettvävnad som skyddar ögat.

Vilka uppgifter har tårvätskan?

Tårfilmen är genom sitt innehåll av bakteriedödande enzymer viktig för ögats infektionsförsvar. Dessutom sköljer tårvätskan bort främmande föremål, avstötta celler samt irriterande och allergena substanser från ögats yta.

Share this post