Populära

Nar kan marsvin para sig?

När kan marsvin para sig?

En marsvinshona kan bli könsmogen redan vid 5-6 veckors ålder, medan marsvinshanen oftast blir könsmogen först vid 8-10 veckor. Honans brunstcykel varar 14-19 dagar. Perioden då honan är mottaglig för hanen för parning är bara 8-15 timmar under denna period.

Hur ofta kan marsvin få ungar?

Hon är dräktig i genomsnitt 67 dagar och får i genomsnitt 3 ungar. Hon kan därför föda ca 15 ungar per år. Ungarna blir könsmogna redan vid 4-6 veckors ålder och börjar då reproducera sig. Du bör därför kastrera din hane om den går ihop med en eller flera honor.

Hur många kullar kan ett marsvin få på ett år?

Marsvinshanar ska vara minst 4 månader gamla innan de används i avel. Honorna kan användas i avel upp till 3-4 års ålder. Hanen kan användas så länge han orkar betäcka, ofta hela livstiden. Honan bör inte få mer än 3 kullar under en 12-månaders period.

Varför bråkar mina marsvin?

Marsvin är sociala varelser, och kommer sällan bråka med varandra. Om det dock inte finns tillräckligt med mat kan en dominant hona börja mobba de andra. Om honor bråkar om någonting är det viktigt att ge dem flera matskålar, och tunnlar att gömma sig i.

När får marsvin flytta?

Lagen säger att de ska vara med mamman till 4 veckor, SMF rekommenderar vid 5 veckors ålder, vissa väntar längre.

Vad betyder det när marsvin Piper?

Pipande – detta är förmodligen det vanligaste marsvinslätet, och du kommer förmodligen höra det varje gång du matar dina marsvin. Detta repetitiva ljud som ökar i frekvens allt eftersom betyder “ge mig mat!”.

Kan man ha tre marsvin?

I det vilda lever marsvin i grupper om 10 eller fler. De är sociala varelser och tycker om sällskap. De skaffas ofta i par; två honor kommer trivas ihop, precis som två hanar (speciellt om de är bröder). Två hanar i olika åldrar kommer också oftast bra överens, så länge det inte finns några honor i närheten.

Hur ser man om ett marsvin är sjukt?

Lunginflammation är en av de vanligaste bakteriella sjukdomarna hos marsvin. Symptomen på lunginflammation omfattar svårighet att andas eller stötig andning, flöde från näsa och ögon, slöhet och bristande aptit.

När kan marsvin lämna mamman?

Om ditt marsvin är dräktigt är det bäst att inte röra dem ungefär en månad innan de föder, om det inte är absolut nödvändigt. Efter att de fött är de också väldigt ömma och beskyddande, så det är bäst att lämna både mamman och ungarna ensamma de första veckorna.

Share this post