Trendig

Hur avlivar man en igelkott?

Hur avlivar man en igelkott?

När man avlivar ett skadat vilt kan detta sker detta antingen med skjutvapen eller för hand med hjälp av i första hand en kniv.

Varför slåss igelkottar?

Hoten mot igelkotten är flera. I april 2020 klassades igelkotten som NT, Nära hotad på Artdatabankens rödlista. Hoten mot igelkotten är flera. Ett mer storskaligt jordbruk, miljögifter i marken samt ökad trafik på landsvägar ledde till att den fridlystes 1972.

Hur låter en födande igelkott?

När igelkottar undersöker sin omgivning utstöter de vanligtvis svaga läten som liknar flåsanden och nysningar. Lätena åtföljs oftast av ett rasslande när de går genom tät undervegetation. Ibland hörs också smackande och knakande ljud som visar att igelkotten har hittat något ätbart.

Hur stor är igelkotten?

Om igelkotten känner sig hotad så rullar den ihop sig till en liten taggboll. De väger mellan 0,35-1,5 kg och är cirka 20-30 cm lång. Spår. Igelkotten har fem tår. Spillningen är ofta i form av små bruna eller svarta korvar.

Hur många kullar får igelkotten?

Igelkotten kan få flera kullar under säsongen med samma eller olika parnter. Ungefär en månad efter parningen föds ungarna. Kullarna består normalt av 3-5 ungar. Under den första månaden håller sig ungarna vid mamman men börjar sedan successivt vandra iväg på egna upptåg.

När går igelkotten i dvala?

Igelkotten gömmer sig i lövhögar och liknande och går i dvala under ungefär oktober-april. Blir betydligt mer passiv än till exempel björnen och grävlingen, som bara sänker kroppstemperaturen ett fåtal grader. Igelkotten går i djup dvala och sänker kroppstemperaturen till under tio grader.

Vilka insekter äter igelkotten?

Igelkotten livnär sig huvudsakligen på insekter, däribland jordlöpare och andra skalbaggar, tvestjärtar och fjärilslarver, men även av mångfotingar och daggmaskar. Igelkotten äter nakna snäckor, till exempel sniglar, men dessa utgör bara en till fem procent av igelkottens föda.

Share this post