Ny

Varfor bloda nasblod hos barn?

Varför blöda näsblod hos barn?

Det är vanligt att blöda näsblod och det beror ofta på att ytliga blodkärl i näsan brister. En anledning kan vara att slemhinnorna har blivit torra eller inflammerade vid en förkylning. Andra orsaker kan vara att du har fått ett slag mot näsan. Näsblod hos barn kan också bero på att barnet har stoppat in något i näsan.

Hur kan du blöda näsblod?

Du som blöder näsblod ofta kan behandlas med etsning. Då bedövar läkaren först insidan av näsan med en speciell nässprej. Blödningen stoppas med en liten pinne doppad i silvernitrat som läkaren håller på kärlet i fem till tio sekunder. Behandlingen brukar inte göra ont.

Vad är en liten blödning då blodet rinner långsamt?

En liten blödning då blodet rinner långsamt kommer oftast från en kapillär eller en ytlig ven. Kapillärer är kroppens minsta blodkärl. Vener är blodkärl som leder blod till hjärtat. Blödningar då blodet rinner snabbt, pulserar eller sprutar kommer oftast från en pulsåder, en artär.

https://www.youtube.com/watch?v=w2o3-L6ACa0

Varför är näsblod vanligt?

Näsblod är vanligt och beror på att ytliga blodkärl i näsan brister. Blödningen kan starta av sig själv om slemhinnorna är torra eller har blivit inflammerade vid en förkylning. Ofta går blödningen över av sig själv men ibland behöver du vård.

Kan du behandla näsblod med etsning?

Behandling. Du som blöder näsblod ofta kan behandlas med etsning. Då bedövar läkaren först insidan av näsan med en speciell nässprej. Blödningen stoppas med en liten pinne doppad i silvernitrat som läkaren håller på kärlet i fem till tio sekunder.

Kan det komma blod i avföringen efter magsjuka?

Ibland kan det komma blod i avföringen efter en lång och intensiv magsjuka eller kraftiga tarminfektioner. Det beror på att slemhinnan i tarmen har blivit skör av infektionen. Mat kan göra bajset mörkare. Bajset kan bli mörkare av vissa matprodukter. Det kan vara rödbetor, blåbär eller blodpudding.

Har du rinnande och irriterad näsa?

En rinnande och irriterad näsa kan göra vardagen besvärlig. Den kan också vara ett tecken på att du har en allergi. Så kallad rinnsnuva är ett av flera symtom som ofta visar sig i samband med allergisk rinit, eller hösnuva. Förutom att näsan blir röd och rinner är det vanligt att man drabbas av nästäppa och upprepade nysningar.

https://www.youtube.com/c/NASA

Share this post