Trendig

Vad ar cancer och andra utvaxter?

Vad är cancer och andra utväxter?

FAKTA OM CANCER. Tumörer och andra utväxter. Tumör betyder knöl. Tumörer kan ibland vara cancer men det finns också andra sorters knölar och utväxter som du kan få på kroppen eller i kroppen. De flesta kan du ha och ändå må bra.

Vad är en cancertumör?

En cancertumör kallas även för en malign tumör. Den kan växa in i andra organ och kroppsvävnader och oftast även sprida sig i kroppen genom lymfvätskan och blodet. Här kan du läsa mer om olika cancersjukdomar. Exempel på tumörer och utväxter. Exempel på tumörer och utväxter.

Vad är en tumör i hjärnan?

En tumör i hjärnan kallas hjärntumör. Tumören kan antingen vara en godartad tumör eller en cancertumör. Prognosen vid hjärntumör varierar, men det går ofta att få bra behandling. De flesta som får hjärntumör är över 60 år men människor i alla åldrar kan få en hjärntumör, även barn. Hjärntumörer är ovanliga.

Vad är symtom på cancer?

Symtom på cancer. Här följer några exempel på symtom som kan – men inte behöver – vara tecken på cancer. Knölar på kroppen. Blödning utan känd orsak. Födelsemärke som förändras. Sår som uppkommit utan känd anledning. Hosta och heshet. Ändrade avföringsvanor. Sväljningssvårigheter.

Kan cancerceller spridas till andra delar av kroppen?

Cancerceller kan sprida sig via blod och lymfvätska till andra delar av kroppen och där bilda metastaser, dottertumörer. Cancertumörer kan också spridas i kroppen genom att växa direkt in i annan vävnad.

Vad är godartade tumörer?

Godartade tumörer är ofta lätta att ta bort, om det behövs. Några godartade tumörer kan bli cancertumörer, till exempel polyper i tarmen. Cancertumörer. En cancertumör kallas även för en malign tumör. Den kan växa in i andra organ och kroppsvävnader och oftast även sprida sig i kroppen genom lymfvätskan och blodet.

Vad är andra fasen av cancer?

Andra fasen eller cancer in situ – cancer som växer på en avgränsad plats. I den andra fasen är cellerna så förändrade att de har blivit cancerceller. In situ betyder på plats och innebär att cellerna fortfarande växer på ett och samma ställe. De tränger inte in i andra vävnader eller organ.

Vad är basalcellscaner?

Det vanligaste symtomet är en ny knuta, en rodnad fläck eller ett sår som inte läker. Oftast sitter förändringen i ansiktet eller på övre delen av bröstet eller ryggen. Basalcellscaner växer mycket långsamt. Med tiden uppstår ofta sår som läker periodvis och du kan därför tro att problemet är över.

Vad är tecken på cancer?

Märken som blöder kan också vara tecken på sjukdomen. Vanliga födelsemärken, som också kallas nevi, är oftast jämnt bruna i färgen och det finns nästan alltid en regelbunden gräns till huden runt omkring. Vårtliknande och håriga märken är sällan tecken på cancer. Här får du veta mer om godartade förändringar i huden.

Vad är cancer på viktbärande ben?

Cancer på viktbärande ben som lårben kan ge regelbundna frakturer. Symptom vid sekundär skelettcancer. Oftast så uppstår skelettcancer genom spridning från cancer på någon annan del av kroppen. Vanligast bröstcancer eller prostatacancer.

Vad är riskfaktorn för cancer i halsmandlar?

Högrisk HPV (humant papillom virus) är en känd riskfaktor för cancer i halsmandlar och tungrot och bedöms vara orsak till den stora ökningen av dessa cancerformer de senaste trettio åren. Epstein-Barr virus kan orsaka cancer i nässvalget.

Hur lång tid kan det ta innan du får ändtarmscancer?

Efter en operation av tjocktarmscancer eller ändtarmscancer kan det ta några veckor innan tarmen fungerar som den ska. Det kan ta upp till flera år om skarven är långt ned i ändtarmen. Du kan få diarréer och mycket gaser i tarmen, om du har fått strålbehandling. Du kan få urininkontinens eller avföringsinkontinens.

Varför är tjocktarmen och ändtarmen cancer?

Insidan av tjocktarmen och ändtarmen är täckt av en slemhinna. Det är där cancern börjar. Det är vanligt att det bildas godartade utväxter i slemhinnan som kallas polyper. Ibland kan de utvecklas till cancer. Det tar många år. När cancertumören växer kan den orsaka sår och förträngningar.

Hur många lymfkörtlar finns i kroppen?

Lymfkörtlarna ligger ofta samlade i grupper, som pärlor på ett halsband, till exempel i armhålorna, nacken, vid käkarna, ljumskarna, bakom bröstbenet och längs de stora blodkärlen i magen. Lymfkörtlarna kan också finnas en och en utspridda i kroppen. Det finns mellan 500 och 1000 lymfkörtlar i kroppen.

Varför svullnar lymfkörtlarna?

Lymfkörtlarna brukar svullnaom du har en infektion. Då kan du känna dem som avlånga, lite ömma knölar under huden. Att lymfkörtlarna svullnar beror på att de arbetar med att sätta igång immunförsvaret. I lymfkörtlarna finns vita blodkroppar

Vad är skillnaden mellan cancer och dottertumörer?

Celler som sprider sig från en cancertumör till andra delar av kroppen kan bilda nya cancertumörer. De kallas dottertumörer, eller metastaser. Metastaser uppstår oftare i vissa organ än i andra, till exempel lymfkörtlarna, lungorna, skelettet, levern och hjärnan. Det är olika för olika cancersjukdomar.

Vad är en cancersjukdom?

En cancersjukdom börjar med att celler i kroppen får en genetisk förändring som sedan inte repareras. Dessa genetiska förändringar kan drabba i princip alla celler i olika organ och kan sedan leda till olika cancerformer, såsom bröstcancer, prostatacancer eller lungcancer.

Vad är en solid tumör?

När cellerna delat sig tillräckligt många gånger så bildas en solid tumör, vilket är en knöl bestående av olika celler. Dessa kan man ibland upptäcka själv eller vid olika typer av röntgenundersökningar.

Share this post