Ny

Nar ar blodsockret farligt lagt?

När är blodsockret farligt lågt?

Sjunker blodsockret mycket lågt förlorar personen med diabetes medvetandet och hamnar i ett så kallat insulinkoma. Detta är ett farligt tillstånd eftersom hjärnan kan ta skada av alltför låga blodsockervärden. En kraftigt omtöcknad eller medvetslös person med diabetes ska snabbt föras till sjukhus.

Ett blodsocker hos en frisk person kan knappast sjunka under 3,5 mmol/l. Symtom på lågt blodsocker kan vara svettning, darrar, hjärtklappning, hunger, irriterad, aggressiv, blir blek, får koncentrationssvårigheter, får svårt att fatta beslut. Går blodsockret ner mer så kan personen få kramper bli medvetslös.

Hur kan man mäta glukos i blodet?

Blodprov: P-Glukos – blodsocker. Att mäta glukoshalten i blodet är vanligt. Det görs framför allt för att undersöka om du har diabetes. Provet tas oftast med ett stick i fingret. Personer med diabetes som har en blodsockermätare kan ofta ta provet själv.

Vad är P-glukosresultat under 4 mmol/l?

P-Glukosresultat under 4 mmol/L brukar tolkas som lägre än normalt. Låga värden beror oftast på att du har diabetes och har tagit för mycket av det läkemedel som sänker blodsockret.

Vad är ett glukosprov?

Ett glukosprov ingår bland de prover som ofta tas vid olika slags läkarundersökningar och hälsokontroller. Det görs framför allt för att se om du har diabetes. I vanligt tal säger man ofta att man kontrollerar blodsockret. Personer med diabetes brukar själva mäta P-Glukos regelbundet särskilt om de har typ 1-diabetes.

Har du fastat och ditt p-glukos är 7,0 mmol/l eller högre?

Om du har fastat och ditt P-Glukos är 7,0 mmol/L eller högre flera gånger kan det bero på att du har diabetes. Om du inte har fastat och ditt P-Glukos är 12,2 mmol/L eller högre är det sannolikt att du har diabetes.

Kan man ha högt eller lågt blodsocker?

Att ha högt eller lågt blodsocker. I det dagliga livet gäller det att balansera det som höjer och det som sänker blodsockret. Målet är att få en låg och jämn nivå. Mat höjer blodsockret. Insulin, tabletter och fysisk ansträngning sänker det. Mat, läkemedel och motion är alltså de instrument som personer med diabetes har för att påverka sitt

Vad är normalt blodsocker under dagen?

Under dagen kommer ett normalt blodsocker att variera mellan 3 och 7 mmol / L. Beroende på vad du äter kan det komma upp till 10 mmol / L. Normalt blodsocker stiger och sjunker under dagen beroende på den mat och dryck som du intar. Normalt blodsocker regleras till normalvärdet med insulin som produceras i bukspottkörteln.

Hur ofta ska man mäta sitt blodsocker?

Typ 2 diabetiker som behandlas med tabletter eller kost bör mäta sitt blodsocker 1-2 gånger i veckan, fastande eller 1 1/2 timme efter måltid. Dygnsprofil ska mätas en gång i månaden. Detta blodsocker kallas också fasteblodsocker och vanligtvis ligger det mellan 3 och 8 mmol / L.

Hur mäter man blodsocker på en blodprovstagare?

På remsan appliceras en liten droppe blod och inom några sekunder kan blodsockervärdet läsas av. En blodprovstagare används för att göra hål i huden så att en liten droppe blod kan klämmas ut. Med en nyare blodsockermätare är det möjligt att mäta sitt blodsocker ungefär var 5: e minut över 3 dagar.

Share this post