Rekommendationer

Maste marsvin ha ho?

Måste marsvin ha hö?

Hö är marsvinens basföda och ska utgöra 80% av marsvinens dagliga kost. Torrt och väldoftande hö ska därför alltid finnas i buren. Marsvin har snabb ämnesomsättning och ett långt tarmsystem som behöver hållas igång. Det innebär att de måste äta nästan dygnet runt.

Vad ska marsvin ha för hö?

Hö är slaget gräs och innehåller i de flesta fall flera olika sorters gräs och även andra växter. Ängshö och timotejhö är exempel på två sorters hö som går utmärkt att ge till marsvin.

Hur länge klarar sig marsvin utan hö?

De klarar inte att vara utan foder särskilt länge och det kan bli kritiskt inom så snart som 4-6 timmar utan mat. Det bästa sättet att veta om marsvinet äter och dricker tillräckligt är att kontrollera att mängden avföring och urin är normal. Är detta inte fallet, kan marsvinet behöva tvångsmatas.

Hur många gånger om dagen ska man ge marsvin mat?

Ett vuxet marsvin ska ha max 1-2 msk pellets/dag (de klarar sig helt utan om de får bra hö och näringsrika grönsaker), dräktiga eller mkt unga djur bör få mer. Undvik gnagarblandningar eftersom dessa är för feta och söta.

Vart tycker marsvin om att bli klappade?

De har inga behov av att bli klappade. De gillar värme och därför lägger de sig ner i knät. Marsvin uppskattar på vintern lika bra ett element bredvid buren!

Vad händer om marsvin inte får hö?

Fibrer. Ger man en allt för fiberfattig och energirik föda kan allvarliga sjukdomar som trumsjuka, leverförfettning och upphörd tarmfunktion att uppstå. Marsvin har dessutom tänder som växer hela livet och ger man en allt för lättuggad kost kommer tänderna inte att slitas ordentligt.

Hur ofta städa Marsvinsbur?

Rengör buren dagligen Tänk på att byta eller rengöra dagligen i marsvinsburen! Det är mycket vanligt att marsvin får olika slags sjukdomsproblem på grund av att hygienen i buren är för dålig.

Hur mycket grönsaker per dag marsvin?

Marsvin bör ha ca 1 dl grönsaker varje dag. Det är viktigt att variera grönsakerna så kosten inte blir innehållsmässigt ensidig. Det finns massor av frukt med ett högt innehåll av C-vitamin, men de innehåller även mycket socker och bör därför begränsas.

Vad har man i en Marsvinsbur?

Ett billigt och naturligt underlagsmaterial är tidningspapper i botten med ett tjockt lager hö eller halm på. Du kan även använda en handduk, fleece-tyg eller vetbed som skydd mot den hårda botten och fylla på med material som marsvinet kan gräva, ”boa” och gömma sig i.

Kan man få marsvin rumsrena?

Vissa marsvin kan tränas, medan andra kanske aldrig lär sig Om du vill prova, köp en kattlåda för smådjur och lägg lite stö i den. Använd inte kattsand eller någonting liknande, eftersom det kan skada ditt husdjur. Välj istället färskt strö eller lägg i lite använt strö så att området luktar familjärt för marsvinen.

Hur bor marsvin?

Marsvin är gnagare med långa framtänder. De lever vilt i Sydamerikas bergstrakter, där finns det nio olika arter i naturen. I det vilda lever de i flockar med ett tiotal djur. Våra tama marsvin kommer alltså från Anderna och är formade av ett bergsklimat som kan växla snabbt mellan varmt och kallt.

Share this post