Trendig

Varfor inga igelkottar?

Varför inga igelkottar?

Igelkotten är fridlyst vilket innebär att man inte får flytta den och enligt lagen räknas det som ”jakt”. Att flytta igelkottar är i regel meningslöst eftersom den rör sig över stora områden och snart lämnar den plats dit den flyttats till.

Är mjölk farligt för igelkottar?

Mjölk och igelkottar: Det sägs att man inte ska ge igelkottar mjölk för att dom blir sjuka. Men när dom är små så dricker dom ju mjölk. Precis som Ni säger tror man att igelkotten inte mår bra av att dricka mjölk när den blivit vuxen. Detta är inget som är unikt för igelkotten.

Vart är alla igelkottar?

Igelkotten lever i större delar av Västeuropa, Centraleuropa, på Brittiska öarna, på Iberiska halvön, i Italien, på flera öar i Medelhavet, på Balkan, i södra Finland, i delar av Europeiska Ryssland och i större delen av Skandinavien.

Vad älskar igelkottar?

Förutom skadegörarna äter igelkotten maskar, frukt och till och med döda djur. Ett bra sätt att locka igelkotten till din trädgård är att erbjuda den vatten och mat. En grund skål med vatten och en skål med konserverad katt- eller hundmat som inte innehåller fisk är populärt.

Kan igelkottar dricka laktosfri mjölk?

Men många klarar av det bra ändå, de flesta katter, hundar och säkert även igelkottar tål att dricka vanlig mjölk. Mjölksockret, laktosen, kan hos många individer ge diarré om den inte kan brytas ned i tarmen. Laktosintoleranta djur och människor kan därför dricka laktosfria mjölkprodukter.

Hur stor är igelkotten?

Om igelkotten känner sig hotad så rullar den ihop sig till en liten taggboll. De väger mellan 0,35-1,5 kg och är cirka 20-30 cm lång. Spår. Igelkotten har fem tår. Spillningen är ofta i form av små bruna eller svarta korvar.

Vad är naturliga fiender till igelkotten?

Berguven utgör en naturlig fiende till igelkotten. Även när igelkotten är helt ihoprullad är den inte fullständigt skyddad mot fiender. Till igelkottens naturliga fiender hör rovdjur som mård och räv. Kungsörn och berguv har tillräckligt långa och kraftiga klor för att döda en igelkott när den är helt ihoprullad.

Vilka insekter äter igelkotten?

Igelkotten livnär sig huvudsakligen på insekter, däribland jordlöpare och andra skalbaggar, tvestjärtar och fjärilslarver, men även av mångfotingar och daggmaskar. Igelkotten äter nakna snäckor, till exempel sniglar, men dessa utgör bara en till fem procent av igelkottens föda.

När går igelkotten i dvala?

Igelkotten gömmer sig i lövhögar och liknande och går i dvala under ungefär oktober-april. Blir betydligt mer passiv än till exempel björnen och grävlingen, som bara sänker kroppstemperaturen ett fåtal grader. Igelkotten går i djup dvala och sänker kroppstemperaturen till under tio grader.

https://www.youtube.com/watch?v=gJVNcRph7qY

Share this post