Trendig

Hur gammal ar varldens aldsta igelkott?

Hur gammal är världens äldsta igelkott?

Igelkotten, Erinaceus europaeus, är ett av jordens äldsta levande däggdjur. Den har troligen funnits i över 30 miljoner år.

Hur gammal är igelkottar?

Det är bevisat att igelkottar i naturen har blivit sju år gamla. I fångenskap har igelkottar nått en ålder på över tio år. Däremot når bara ett litet fåtal av alla nyfödda ungar en liknande ålder.

Vart kan jag köpa en igelkott?

Du kan köpa tama igelkottar genom några få uppfödare här i Sverige. De söta, små husdjuren kostar mellan 2000 – 4000 kronor. Honor är dyrare än hanar. Rasen som går att köpa är den afrikanska pygméigelkotten.

Vad gör igelkottar på vintern?

Igelkotten bygger sin vinterboning av hårt packade löv och torrt gräs, gärna under en buske eller en trappa. Därinne ligger den hoprullad från oktober till mars-april, även om den vaknar till ibland och faktiskt ofta byter bo någon gång under vintern.

Hur stor är igelkotten?

Om igelkotten känner sig hotad så rullar den ihop sig till en liten taggboll. De väger mellan 0,35-1,5 kg och är cirka 20-30 cm lång. Spår. Igelkotten har fem tår. Spillningen är ofta i form av små bruna eller svarta korvar.

Vilka insekter äter igelkotten?

Igelkotten livnär sig huvudsakligen på insekter, däribland jordlöpare och andra skalbaggar, tvestjärtar och fjärilslarver, men även av mångfotingar och daggmaskar. Igelkotten äter nakna snäckor, till exempel sniglar, men dessa utgör bara en till fem procent av igelkottens föda.

Vad är naturliga fiender till igelkotten?

Berguven utgör en naturlig fiende till igelkotten. Även när igelkotten är helt ihoprullad är den inte fullständigt skyddad mot fiender. Till igelkottens naturliga fiender hör rovdjur som mård och räv. Kungsörn och berguv har tillräckligt långa och kraftiga klor för att döda en igelkott när den är helt ihoprullad.

Share this post