Rekommendationer

Vad alskar ekorrar?

Vad älskar ekorrar?

Vad äter ekorren? Ofta äter ekorrar solrosfrön och jordnötter från fågelmataren. Den typen av mat går bra att fylla på i ekorrmataren. Men det bästa är att även bjuda på hasselnötter och valnötter.

Hur får man ekorrar till tomten?

· Alla eventuella håligheter in till huset bör förses med finmaskigt, kraftigt nät som ekorren inte kan komma igenom eller riva loss.

Ofta äter ekorrar solrosfrön och jordnötter från fågelmataren. Den typen av mat går bra att fylla på i ekorrmataren. Men det bästa är att även bjuda på hasselnötter och valnötter. Undvik dock paranötter, vete och torkad majs.

Ekorrens föda Hasselnötter, frön från grankottar och frön från tallkottar i nu nämnd ordning är den föda ekorrarna föredrar. Den äter även knopparna på barrträdens årsskott. Under senhösten fram till vårvintern kan man i granskogar finna flera hundratals granskott ligga på marken under träden.

Hur ofta får ekorrar ungar?

Ekorren lever gärna ensam och träffar oftast bara andra ekorrar under parningen. Någon speciell parningstid finns inte för ekorren utan den får ungar under hela vår- och sommarperioden. Dräktigheten är normalt mellan 32-40 dygn och därefter föder honan en kull på 1-7 ungar. Vid födseln är ungarna blinda och helt beroende av mamman.

Har vi förföljt och skjutit ekorrar?

Vi har förföljt, jagat och skjutit ekorrar, och det har till och med varit skottpengar på dem för att de ansetts vara skadedjur i de svenska skogarna. Sedan åtminstone tidig medeltid har ekorrar haft en central roll som jaktbyte, både för köttets och skinnets skull.

Varför sprids ekollon av djur?

Ekollon sprids främst av djur, särskilt nötskrikan är känd för att transportera ekollon flera hundra meter och gömma ekollonet i marken för att sedan, ofta tidig vår, återvända och konsumera det. Inte alla ekollon återfinns, och de som gömts i ljusöppna miljöer gror ofta och bildar nya plantor, ty eken växer bra i öppna miljöer.

Share this post