Allmänning

Hur fungerar fiskodling?

Hur fungerar fiskodling?

Den landbaserade fiskodlingen bedrivs oftast i helt eller delvis slutna vattensystem, där vattnet pumpas runt i systemet, renas och återanvänds. Dessa kallas recirkulerande system. De yngel och unga fiskar som sedan ska odlas vidare till matfisk föds så gott som alltid upp i landbaserade system.

Hur tillverkas fiskmjöl?

Modern fiskmjölsproduktion utförs genom torkning av överbliven hel fisk eller av till exempel ansjovisfiskar. En annan vanlig fisk för ändamålet är lodda. Fisken torkas och mals. I hela världen produceras tillsammans mellan 4,9 och 6,3 miljoner ton fiskmjöl årligen.

Hur startar man en fiskodling?

Om du ska odla fisk kan du behöva anmäla detta eller ansöka om tillstånd enligt miljöbalken för miljöfarlig verksamhet. Det beror på hur stor din odling är. Om du ska starta en fiskodling som använder högst 1,5 ton foder per år behöver du inte göra någon anmälan eller söka tillstånd enligt miljölagstiftningen.

Vad kostar det att plantera fisk?

Ca 55-60 kr kg för fångstbar regnbåge +frakt +moms.

Hur många fiskodlingar finns det i Sverige?

Än så länge finns det cirka 18 landbaserade fiskodlingar i Sverige och intresset är stort. Andra länder, i främst Asien, har odlat fisk på land i många år och de står idag för 90 procent av produktionen. De vanligaste fiskarna som odlas i världen är karpar, tilapia och atlantlax.

Varför fodrar man med fiskmjöl?

Fiskmjöl som används som foder till andra djur bidrar till utfiskning av haven. Varje år fiskas 15 miljoner ton fisk upp för att användas i foder till andra djur. Detta är inte hållbart ochSvenskt Sigill har därför helt valt bort fiskmjöl till kycklingar och kraftigt begränsat användningen till fiskuppfödning på land.

Vad används fiskmjöl till?

Ungefär en fjärdedel av råvaran för fiskmjöl och fiskolja kommer från rens och avskär från fiskberedningen som på så sätt används istället för att gå till spillo. Av den svenska fisken går ungefär 60 procent av volymen till produktion av fiskmjöl och fiskolja.

Får man odla fisk?

Visst kan man odla annat än lax! Fisk kan odlas både i naturliga vatten och på land. Fiskodling på land sker i dammar, som kan vara grävda eller gjutna i betong. Odlingen kan också ske inomhus i bassänger eller kar.

Är fiskodling vattenverksamhet?

Vattenverksamhet. Anläggningar för odling av fiskar, kräftdjur och blötdjur behöver inte prövas enligt 11 kap miljöbalken. (se 11 kap 11 §). Observera att det ändå kan behövas tillstånd för att leda bort vatten från en sjö, vattendrag eller från grundvattnet.

Är fiskodling dåligt?

Fisk från fiskodlingar kan även sättas ut för sportfiske, eller för att stärka naturliga fiskbestånd. Utsättning av fisk i naturliga vatten kräver dock tillstånd från myndighet. Fiskodling medför utsläpp av näringsämnen och partiklar, oavsett om odlingen sker i naturliga vatten eller på land.

Hur odlas torsk?

Att odla torsk Odlingspotentialen för arten bedöms vara god då torsk är en efterfrågad fisk på marknaden samtidigt som det finns god kunskap om artens odlingskrav. Tillväxten verkar vara temperaturberoende och det innebär att större fiskar trivs bättre i kallare vatten.

Är det bra att odla fisk?

Både lax och regnbåge (men även räkor) kräver större tillskott av vild fisk i egenskap av foder än man får ut i färdigodlad fisk. För att odla fram en kilo stor lax går det åt två tre kilo småfisk av vilda bestånd. Det är därför till exempel Världsnaturfonden (WWF) är kritiska till att odlingsindustrin vinner terräng.

Kan inplanterad regnbåge föröka sig?

Trots att de allra flesta regnbågar ej kan föröka sig på ett naturligt sätt i Sverige så har det faktiskt hänt i en del vattendrag. Oftast så ”skenleker” regnbågen på våren, dvs. att den beter sig som att den leker man att det ej (i de allra flesta fall) leder till någon avkomma.

Hur mycket kostar öring?

Fjällöring (Salmo Trutta) är vildfångad i sjöar i närheten av Sarek. Öringen levereras fryst, urtagen och vakumförpackad som på bilden.

Share this post