Frågor

Vad sager lagen om traktamente?

Vad säger lagen om traktamente?

Om du är på en resa i tjänsten och övernattar minst en natt, så kan du ha rätt till traktamente. Ofta betalar arbetsgivaren ut traktamente i samband med tjänsteresa men har du inte fått ersättning av arbetsgivaren och uppfyller kraven så kan du själv göra avdrag i din inkomstdeklaration.

Hur långt från jobbet får man bo?

För att beviljas avdrag för tillfälligt arbete krävs det att man uppfyller flera krav. Många krav är detsamma för dubbel bosättning men det finns vissa skillnader. Övernattning måste ske på arbetsorten. Avståndet mellan arbetsorten och bostadsorten måste vara längre än 50 km.

Hur många anställda har tjänstepension?

9 av 10 anställda har tjänstepension. Tjänstepensionen är den del av pensionen som kommer via arbetet och som betalas av arbetsgivaren. Vissa arbetsgivare betalar inte in någon tjänstepension. Det är därför viktigt att ta reda på vad som gäller just dig.

Hur mycket får du i förmånsbestämd pension?

Förmånsbestämd pension om du är född 1973 eller senare. Du tjänar bara in förmånsbestämd ålderspension på de delar som överstiger 41 750 kronor, per månad. (2020) Hur mycket du får beror på hur många år du arbetat i staten.

Vad är ett långsiktigt sparande till pension?

Eget sparande till pension. Som företagare får du inte tjänstepension som de flesta anställda får. Sparar du 4,5 procent av din inkomst i ett långsiktigt sparande motsvarar det vad de flesta anställda får inbetalt till tjänstepension. Se hela din pension och gör en pensionsprognos.

Hur ska du tjäna in till din pension?

Som företagare måste du själv ansvara för att du tjänar in till din pension. För att du ska få samma pension som om du vore anställd behöver du ta ut lön eller överskott samt betala in avgifter och skatter. Du behöver också kompensera den uteblivna tjänstepensionen genom ett eget sparande.

Var går gränsen för traktamente?

Det högsta skattefria traktamentet för tjänsteresor inom Sverige kallas maximibelopp. Eventuellt traktamente som överstiger maximibeloppet räknas som skattepliktig lön. För inkomstår 2021 och 2022 är maximibeloppet 240 kr. Maximibeloppet gäller för arbete på en och samma ort i högst tre månader.

Hur vet man om ett företag är anslutet till kollektivavtal?

Fråga din arbetsgivare eller ring Unionen för att ta reda på om det finns kollektivavtal på din arbetsplats. Som medlem kan du också se det om du är inloggad.

Share this post