Rekommendationer

Hur manga kullar far igelkotten?

Hur många kullar får igelkotten?

Igelkotten kan få flera kullar under säsongen med samma eller olika parnter. Ungefär en månad efter parningen föds ungarna. Kullarna består normalt av 3-5 ungar. Under den första månaden håller sig ungarna vid mamman men börjar sedan successivt vandra iväg på egna upptåg.

Hur stor är igelkotten?

Om igelkotten känner sig hotad så rullar den ihop sig till en liten taggboll. De väger mellan 0,35-1,5 kg och är cirka 20-30 cm lång. Spår. Igelkotten har fem tår. Spillningen är ofta i form av små bruna eller svarta korvar.

Vad är naturliga fiender till igelkotten?

Berguven utgör en naturlig fiende till igelkotten. Även när igelkotten är helt ihoprullad är den inte fullständigt skyddad mot fiender. Till igelkottens naturliga fiender hör rovdjur som mård och räv. Kungsörn och berguv har tillräckligt långa och kraftiga klor för att döda en igelkott när den är helt ihoprullad.

Vilka insekter äter igelkotten?

Igelkotten livnär sig huvudsakligen på insekter, däribland jordlöpare och andra skalbaggar, tvestjärtar och fjärilslarver, men även av mångfotingar och daggmaskar. Igelkotten äter nakna snäckor, till exempel sniglar, men dessa utgör bara en till fem procent av igelkottens föda.

När går igelkotten i dvala?

Igelkotten gömmer sig i lövhögar och liknande och går i dvala under ungefär oktober-april. Blir betydligt mer passiv än till exempel björnen och grävlingen, som bara sänker kroppstemperaturen ett fåtal grader. Igelkotten går i djup dvala och sänker kroppstemperaturen till under tio grader.

Vad är igelkottens livslängd?

Igelkottens livsläng är 2-5 år. Ur-igelkotten tror man fanns för ca 65 miljoner år sedan och den har förändrats väldigt lite de senaste 15 miljoner åren.

Varför äter igelkottar torra somrar?

De äter även musungar, as, grodor, fisk och ormar men även frukt när de kommer över det. Torra somrar kan igelkottarna ha svårt att hitta sin basföda eftersom tillgången på daggmaskar, sniglar, larver minskar då. Det är därför extra viktigt att ge igelkottar ffa vatten men även mat torra somrar.

Share this post