Allmänning

Hur tar man bort keloider?

Hur tar man bort keloider?

Det är inte möjligt att ta bort keloider helt och hållet, t. ex. genom operation, eftersom de i princip växer tillbaka. Efter en behandling är det kosmetiska resultatet endast måttligt.

Vad ska man göra för att inte få ärr?

Närmast såret läggs kompresser med salva eller fuktiga kompresser. Sedan läggs torra kompresser som kan suga upp den vätska som kommer från såret. Såret får sedan läka av sig själv. Läkningen tar längre tid än sår som sys och ärret blir inte lika fint.

Kan man få ärr av sprutor?

Reaktion och komplikation efter BCG-vaccination Injektionen formar en kvaddel i huden som ett kvitto på att vaccinet hamnat intrakutant. Efter 2-3 veckor bildas en papel, som kan övergå till ett vätskande sår som oftast läker inom 2-5 månader med ett kvarstående litet ärr.

Är cicamed Scar bra?

Cicamed Scar är en effektiv och diskret gel som mjukar upp, slätar ut och reducerar både gamla och nya ärr. Gelen är silikonbaserad och bildar en genomskinlig hinna när du applicerar den på ärret. Detta skapar en gynnsam miljö och en effektiv ärrläkning. Resultatet blir ett finare, jämnare och mer diskret ärr.

Kan man bli av med ärr?

Ett ärr som är under ombildning/mognad har oftast en rodnad jämfört med omgivande hud. Mognadsfasen kan vara allt mellan veckor till år, beroende på en rad olika faktorer men där den främsta faktorn är var på huden ärret sitter. Ett ärr försvinner dock aldrig och kan aldrig helt bli som omgivande, icke-skadad hud.

Kan ärrvävnad växa?

Precis som hypertrofiska ärr utmärker sig även keloider genom att ärrvävnaden ökar. Men vid keloider växer ärrvävnaden även utanför sårområdet och fortsätter ibland att växa efter det att såret har läkt. Tillväxten kan också börja flera månader senare.

Vad är keloid ärr?

Keloid: Definieras som ärrbildning utöver skadans ursprungliga gräns. Keloid kan klia och vara smärtsam. Uppstår upp till 3 månader efter skadan, vävnadsförändringarna går inte tillbaka och kan fortsätta att växa.

Share this post