Trendig

Varfor far man Lagesyrsel?

Varför får man Lägesyrsel?

Kristallsjuka, godartad lägesyrsel, är en vanlig form av yrsel som orsakas av att små kalkkristaller i innerörat har lossnat. Du känner dig mycket yr när du vrider huvudet på vissa sätt. Kristallsjuka smittar inte och går ofta över av sig själv, men ibland kan du behöva behandling.

Varför blir man yr på morgonen?

Godartad lägesyrsel beror på en övergående störning i balansorganet. Lägesyrsel är vanligen kraftigast på morgonen. Yrseln förvärras ofta några sekunder efter lägesförändring från sittande till liggande läge eller vid vändning i sängen. En ny lägesförändring orsakar ett lindrigare yrselanfall.

Vad är vanligaste orsaken till yrsel?

Yrsel kan bero på lågt blodtryck eller blodtrycksfall. Yrsel är vanligt hos äldre vilket beror på normala åldersförändringar i inneröra, hjärna, blodcirkulation och blodtryck. Yrsel kan vara så kallad godartad lägesyrsel som beror på att några av innerörats kristaller har rubbats ur sitt läge.

Hur länge kan man ha Lägesyrsel?

Yrseln beror på lösa saltkristaller som har hamnat i någon av båggångarna i innerörat. Kristallerna ger upphov till felaktiga signaler till hjärnan. Tillståndet har på senare år börjat kallas kristallsjuka. Den går ofta över av sig själv men kan också hålla i sig i flera år.

Kan Kristallsjukan bli kronisk?

När upprepade repositionsmanövrar inte lyckats tömma båggången på de lösa partiklarna får man tyvärr förvänta sig en period dagliga lägesrleterade symtom s k kronisk kristallsjuka.

Vad är yrseln?

Vid yrsel känner du dig yr och ostadig i kroppen. Ofta kan det kännas som att din omgivning snurrar och du kan få svårt att orientera dig. Yrsel och illamående hör ofta ihop och det är inte ovanligt att du mår så illa att du behöver kräkas när du är riktigt yr.

Vad kan plötslig yrsel bero på?

Du kan få yrsel vid plötsliga svåra sjukdomar i blodkärlen, exempelvis hjärtinfarkt eller förändringar i hjärtrytmen. Du kan även få yrsel som ett av flera symtom om du får blodpropp i ett blodkärl i hjärnan. Oftast har du då även förlamningar och försämrad känsel.

Kan man bli yr av att ha ont i nacken?

Att det finns ett nära samband mellan yrsel och smärta i nacken har man anat länge inom sjukvården, men nu har forskare vid Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet för första gången också kunnat visa detta experimentellt.

https://www.youtube.com/watch?v=pc08KzOq7NY

Share this post