Allmänning

Varfor far man IgA-Nefrit?

Varför får man IgA-Nefrit?

25-30 procent av dem som får IgA-nefrit behöver dialys eller transplantation inom 20 år. Orsaken till sjukdomen är inte helt känd men lovande forskning pågår.

Vad är Albuminuri?

Albuminuri – definition och provtagning. Albuminuri kan vara tecken på akut eller kronisk njursjukdom, och måste alltid följas upp. Obs! Urinvägsinfektion är inte en tillräcklig förklaring till uttalad albuminuri (det vill säga Alb 2-3+ på urinstickan), kontrollera då om i infektionsfritt skede.

Vad är IgA-Nefrit?

IgA-nefrit är en typ av inflammation i njurarna, som är den vanligaste glomerulonefriten. Typiskt för denna typ av njurinflammation är att antikroppen IgA ansamlas i njurarnas glomeruli. Typiskt är att de drabbade har blod i urinen vid lättare infektioner. Sjukdomen är en vanlig orsak till njursvikt.

Vad är terminal njursvikt?

Terminal njursvikt innebär att patienten inte har livsuppehållande njurfunktion och det kräver ett ställningstagande till aktiv uremivård, såsom dialys eller njurtransplantation.

Hur många har IgA Nefrit?

Var tionde njursjuk som går i dialys i västvärlden har en bakomliggande njurinflammation av typen IgA-nefrit. Delresultat av en pågående fas III-studie visar att en ny sorts immunterapi kan stabilisera njurfunktionen.

Vilka sjukdomar kan drabba njurarna?

Kirurgiska njursjukdomar Till de kirurgiska sjukdomar som kan drabba njurarna hör njursten och cancer i njurarna. De kirurgiska sjukdomarna är nästan alltid ensidiga, det är bara den ena av de två njurarna som drabbas. Njursten och cancer går ofta att operera och det är vanligt att patienten blir botad av operationen.

Varför får man njursvikt?

Varför får man njursvikt: Njursvikt kan orsakas av kroniska njurinflammationer, ärftliga njursjukdomar, diabetes mellitus, högt blodtryck, åderförkalkning, inflammatoriska systemsjukdomar och sjukdomar som påverkar urinavflödet från njurarna eller blodflödet till njurarna.

Vad är orsakerna till kronisk njursvikt?

De vanligaste orsakerna till kronisk njursvikt är: njurinflammation. diabetes typ 1 och diabetes typ 2 som du har haft under en längre tid. kraftig åderförfettning. Mindre vanliga orsaker till kronisk njursvikt kan vara: Du har en ärftlig njursjukdom som till exempel polycystisk njursjukdom.

Hur ska en nyupptäckt njursjukdom utredas?

Utredningen av njursjukdomar kan inledas i primärvården, men tidig kontakt och diskussion med nefrolog är ofta nödvändig. Det är av yttersta vikt att en nyupptäckt njursjukdom utreds adekvat. I första hand ska postrenal obstruktion och prerenala orsaker, som dehydrering, uteslutas. Den kliniska bilden vid njursvikt är mycket varierande.

I Sverige är njurinflammation orsak till ungefär en fjärdedel av alla fall av kronisk njursvikt, då patienten ofta behöver dialys eller transplantation. För en viss typ av njurinflammation (IgA-nefrit) anses överaktivitet i tarmens immunsystem ha stor betydelse. Globalt är det den vanligaste formen av njurinflammation.

Share this post