Innehållsförteckning
Vad är den fysiska arbetsmiljön?
Fysisk arbetsmiljö. Den fysiska arbetsmiljön – det som syns, hörs eller luktar – är ofta det som ligger närmast till hands när vi tänker på arbetsmiljö. Den fysiska arbetsmiljön kan vara skrivbord och stolar, datorer, värme, utrymme, ventilation och buller.
Vad är syftet med arbetsmiljölagen?
Syftet med arbetsmiljölagen, AML, är att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet och att skapa en god arbetsmiljö. Där står det till exempel att arbetsgivaren är ytterst ansvarig för arbetsmiljön och ska leda arbetet mot en bättre arbetsmiljö.
Vad gäller arbetsmiljölagen?
I arbetsmiljölagen finns de allmänna krav som gäller för miljön på jobbet. En annan viktig lag – arbetstidslagen – beskriver hur mycket du får jobba per dygn och i vilken utsträckning du har rätt till raster och pauser. Syftet med arbetsmiljölagen, AML, är att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet och att skapa en god arbetsmiljö.
Vad är psykosocial arbetsmiljö?
Hur vi mår, trivs och är mot varandra på jobbet kallades förr psykosocial arbetsmiljö. I dag används begreppet organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA). OSA delas in i områdena arbetsbelastning, arbetstidens förläggning och kränkande särbehandling. Begreppet psykosocial arbetsmiljö har ersatts av organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA).
Vad är arbetsgivarens ansvar i arbetsmiljölagen?
I arbetsgivarens ansvar ingår även att se till att maskiner, redskap, skyddsutrustning och andra tekniska anordningar underhålls. Arbetsmiljölagen. Anmäl arbetsskada, dödsfall och allvarliga tillbud till Arbetsmiljöverket.
Vad är ett systematiskt arbetsmiljöarbete?
Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM När du som arbetsgivare ska arbeta med arbetsmiljön behöver du göra detta systematiskt och planerat. Föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete består av ett antal aktiviteter samt förutsättningar för dessa aktiviteter. En cirkel som beskriver systematiskt arbetsmiljöarbete.
Vilken arbetsmiljö främjar verksamhetsutveckling?
En god arbetsmiljö främjar verksamhetsutveckling. Arbetsmiljön ska ingå som en naturlig del i den dagliga verksamheten och omfatta även de psykologiska och sociala förhållandena i arbetsmiljön. Ett väl genomtänkt arbetsmiljöarbete är ekonomisk lönsamt, minskar ohälsan och ökar arbetsglädjen.
Hur påverkar arbetsmiljön oss på arbetsplatsen?
Arbetsmiljö är ett brett begrepp och omfattar allt möjligt som påverkar oss på arbetsplatsen. Både fysiskt och socialt. Vår arbetsmiljö förändras i takt med ny teknik, nya affärsmodeller och nya sätt att driva verksamhet. I den tid vi lever just nu är den psykosociala ohälsan ett växande problem.