Hur mycket skall en anställd få i reseersättning om man använder sin egen bil och när har denne rätt till traktamente?
Är du anställd på ett företag och kör din egen bil i olika sammanhang under tjänst så har du rätt att få en utbetalning på 18.5kr/ körd mil från din arbetsgivare. Denna summa är ett så kallat schablonbelopp beräknat enligt Skatteverket. De 18.5kr som gäller är skattefria för företaget.
Vilka fordon måste registreras?
Registrering som förutsättning för rätt att använda fordon
- Bilar, motorcyklar, mopeder klass I, traktorer, motorredskap klass I och terrängmotorfordon.
- Motorredskap klass II när de används.
- Släpfordon som dras av bilar.
- Släpvagnar som dras av traktorer skatteklass I, motorredskap klass I eller tunga terrängvagnar.
Vem betalar trängselskatt vid ägarbyte?
Det är den som äger bilen vid tillfället då bilen passerar betalstationen som ska betala skatt. Som ägare anses den som är, eller bör vara, upptagen i vägtrafikregistret som ägare för bilen.
Vem betalar parkeringsböter vid ägarbyte?
Det är den som är registrerad ägare till fordonet vid tillfället för felparkeringen som ansvarar för att avgiften betalas in. Inbetalningen ska ha skett inom 8 dagar från utfärdandet av parkeringsanmärkningen. Inbetalningen ska göras till: bankgiro 5051-6905.
Hur ser jag om jag har trängselskatt att betala?
Du kan på egen hand logga in och se dina skattebeslut i vår e-tjänst för trängselskatt. Det är även möjligt att kontakta vår kundtjänst på telefon: 0771-29 29 29 (öppet vardagar kl. 9:00-16:00) eller använda vårat kontaktformulär.
Får man dra av från första milen till arbetet när man är Funktionhindrad?
Nivån motsvarar ett avdrag på 18,50 kronor per mil. Skattereduktion kan man få för den del av resorna till och från arbetet som är längre än 30 kilometer enkel väg. För personer med funktionsnedsättning eller sjukdom är den nedre gränsen 10 kilometer.