Frågor

Har fladdermoss rabies?

Har fladdermöss rabies?

Bland fladdermöss i Europa finns en form av rabies som mycket sällan smittar andra djur och människor. Såväl 2008 som 2012 konstaterades antikroppar mot så kallad europeisk fladdermusrabies bland fladdermöss i Sverige, vilket tyder på att smittan finns även här.

Var sover fladdermöss på vintern?

Under vinterdvalan krävs ett svalt och fuktigt klimat vilket fladdermössen hittar i grottor, gruvgångar, stenskravel, större stenbyggnader, jordkällare och i ihåliga träd. – Läs gärna vidare under fliken Övervintring. Under försommaren samlas dräktiga honor samlas till kolonier där de föder ungar i slutet av juni.

Var bor fladdermöss på vintern?

För att övervintra letar fladdermössen upp en mörk, fuktig plats (eftersom de är känsliga mot uttorkning) med jämn temperatur som inte helst inte överstiger 5 plusgrader och absolut inte blir kallare än noll. Detta för att kroppsfunktionerna skall kunna hållas igång på ett minimum av energiförbrukning.

Kan fladdermöss i Sverige ha rabies?

Det virus som orsakar klassisk rabies förekommer sporadiskt bland vilda djur i några få östliga länder i Europa. Varianter av rabiesvirus finns hos fladdermöss, i de flesta länder, sannolikt även i Sverige.

Har min katt rabies?

Symptom på rabies hos katt Viruset orsakar beteendeförändringar och förlamningar. Tidiga symptom är ofta lindriga förändringar i beteendet, som att tama katter blir skygga eller jamar mer. Därefter gör inflammationen i hjärnan att katten får ett nervöst och aggressivt beteende.

Hur mycket sover en fladdermus?

Vissa arter flyttar söderut, men alla arter som finns i Sverige går i dvala. Längden på dvalan varierar med art och lokal, en fladdermus i Norrland kan vara i dvala ungefär åtta månader medan en fladdermus i Skåne kanske vaknar redan efter två. Honor och hanar övervintrar normalt tillsammans.

Hur sover fladdermöss?

I viloställning hänger de flesta fladdermöss i bakfötterna med huvudet nedåt. De kan även hänga delvis liggande. Att de hänger kan bero dels på att de har vingar på händerna och bara fötterna lediga att hänga i, och dels på att de snabbt kan komma till flykt då det bara är att släppa taget och glida iväg.

Share this post