Frågor

Vem ger tillstand till arbete i explosiv miljo ATEX?

Vem ger tillstånd till arbete i explosiv miljö ATEX?

För vem? Föreståndare brandfarliga varor eller andra som utfärdar tillstånd för arbete i explosionsfarlig miljö.

Vilken skylt ska enligt ATEX direktivet finnas vid klassade områden?

I områden där explosiv atmosfär, gas eller damm kan finnas eller uppstå skall enligt ATEX-direktivet 1999/92/EG en varningsskylt monteras. Detta gäller för klassade områden: Zon 0 och 20, Zon 1 och 21, Zon 2 och 22. Arbete är tillåtet endast om de skyddsåtgärder som anges i explosionsskyddsdokumentet tillämpas.

Vilka regler gäller i ex miljö?

Föreskrifterna gäller där någon i arbetet kan utsättas för fara orsakad av explosionsfarlig miljö orsakad främst av finfördelat damm, i byggnader, lokaler, utrustningar, andra tekniska anordningar och på andra arbetsplatser. Föreskrifterna gäller inte vid hantering av brandfarliga gaser eller vätskor.

I vilken ordning ska skyddsåtgärder mot explosioner vidtas?

Principen är att verksamheten i största möjliga mån ska undvika uppkomst av explosiv atmosfär. Där detta inte är möjligt ska säkerställas att inga tändkällor finns närvarande. I tredje hand ska skyddsåtgärder, fysiska och organisatoriska, vidtas.

Hur fungerar en explosion?

En explosion är en snabb process som frigör energi och ger upphov till en tryckvåg. Explosioner kan vållas av exoterma kemiska processer, kärnreaktioner eller mekaniska brott (som när en ballong eller ångpanna sprängs).

Vad är explosionsfarlig miljö?

Explosionsfarlig miljö Ett område där explosiv atmosfär kan förekomma samt intilliggande områden i vilka arbetstagare kan utsättas för fara orsakad av den explosiva atmosfären.

Vad är ex miljö?

Vad innebär ex klassning?

Vad menas med ”egensäker”? Ex-kraven kan delas in i två grupper. Den första (ATEX 1999/92/EC) avser miljön och de substanser som förekommer på arbetsplatsen. Den andra gruppen (ATEX 2014/32/EU) avser klassificering av den utrustning som förs in i ett Ex-klassat område.

Vad är ex klassning?

Explosionsfarliga områden definieras som områden där koncentration av brandfarliga vätskor, explosiva gaser eller damm förekommer i större eller mindre omfattning. Dessa miljöer är klassade i olika zoner där det finns krav på att ex-klassade produkter används.

Share this post