Blogga

Nar leker sutaren?

När leker sutaren?

Leken sker på grunt vatten vid en vattentemperatur på 19 – 20 °C, vilket brukar infalla i slutet av maj eller i juni.

Kan man äta sutare?

För de flesta metare är det idag otänkbart att döda en sutare så de sätts i regel tillbaka oskadda efter en snabb fotografering. Men för inte så länge sedan var sutaren en viktig matfisk i Sverige och den anses fortfarande vara en delikatess i många länder.

Är sutare matfisk?

Sutaren är en utmanande sportfisk då den både är stridbar, skygg och nattaktiv. Fiskas med mete. Med en hög fetthalt och god smak var sutaren förr en relativt uppskattad matfisk. Det var också som potentiell matfisk som sutaren utplanterades på 50- och 60-talet i flera sjöar inom Säters fvo.

Hur mycket kan en sutare väga?

Tinca tinca Kännetecken: En bronsfärgad, säsongsvis sotsvart fisk med små, fina fjäll, grönaktiga fenor, en skäggtöm vid var mungipa och röda ögon. Ibland uppträder den i en gyllene varietet, s k guldsutare. Den kan bli 70 cm lång och nå 4,8 kg i vikt. I Östeuropa ca 9 kg.

Är en sutare?

Sutare (Tinca tinca) Sutaren är svartgrön eller mörkbrun med mässingsglans. Den har en tunn skäggtöm i vardera mungipan, ögonen är röda och fjällen knappt skönjbara. Den är mest aktiv i skymningen, och lever nära bottnarna där den äter fjädermygglarver, snäckor och andra smådjur.

Hur ser sutare ut?

Den har mycket små fjäll som gör att den ser läderartad ut längs kroppen. Färgen kan variera från ljust senapsgul, till grönaktig, eller nästan svart – beroende på vilket vatten den lever i. Sutaren äter främst från botten, där den puffar runt i slammet efter musslor, mygglarver, snäckor, insekter och kräftdjur.

Är sutare gott?

Sutaren är en uppskattad sportfisk för mete (speciellt bottenmete) eftersom den är svår att fånga samt att den bjuder stort motstånd. Sutaren anses av många vara en delikatess, men det kommersiella värdet är litet. Köttet är fast och fint och har inte mycket ben.

Hur tillagar man sutare?

Gör så här. Krydda sutaren med salt, peppar och örtkryddblandning. med dill, purjolök och två stjälkar blekselleri. Låt koka i ugnen 45 min-1 tim i 175º.

Vart kan man fiska sutare?

Sutaren med det latinska namnet Tinca tinca hittar man de flesta vatten i södra Sverige. Dess naturliga utbredning är söder om Dalälven. Man hittar den i varma och näringsrika sjöar som innehåller dy och sandbotten och rik växtlighet.

Hur man fiskar sutare?

Till avkrokning är en peang lagom, då den är lagom stor för sutarens mun och då får ett ordentligt grepp om kroken som ibland kan bli besvärlig om du använder hulling. Släpp tillbaka sutaren varsamt och tänk också på att blöta händerna innan du tar i fisken då dess slemskikt är väldigt skört!

Hur tillaga sutare?

Tinas sutare Krydda sutaren med salt, peppar och örtkryddblandning. Packa in fisken i ugnsfolie med buken nedåt tillsammans med dill, purjolök och två stjälkar blekselleri. Låt koka i ugnen 45 min–1 tim i 175º.

Share this post