Blogga

Vad ar bra med fritidsgardar?

Vad är bra med fritidsgårdar?

Studier visar att varje ungdom på fritidsgårdar kostar cirka 2 500 kronor per år medan varje ungdom på ett ungdomshem eller behandlingshem kostar cirka 1 800 kronor per dag. Fritidsgårdarna har en främjande och utvecklande roll i samhället och i ungas liv.

Vilka fakta behöver du för att ge ungdomen så bra förutsättningar som möjligt att interagera med andra både jämnåriga och vuxna på fritidsgården?

Fritidsgårdens personal är betydelsefull för ungdomarna då dessa vuxna ser, hör och bekräftar ungdomarna samt fungerar som ett bollplank som ungdomarna kan använda för att berätta och diskutera olika tankar och idéer som de har. Nyckelord: Fritid, fritidsgård, IKT, ungdomsledare.

Vad kan man göra på en fritidsgård?

En del fritidsgårdar anordnar resor för ungdomar. Det brukar handla om utflykter över dagen, men vissa av ungdomarna har inte någon möjlighet att lämna sin stad, så en dagsutflykt betyder mycket. Det kan vara att ungdomarna tillsammans med ledare till exempel paddlar kanot eller åker gokart tillsammans.

Hur många fritidsgårdar finns det i Sverige?

Fritidsgårdar minskar med åren 2007 fanns 68 fritidsgårdar för barn mellan 10 och 19 år och 2020 har den siffran sjunkit till 55 stycken. – Vårt mål är inte att stänga fler fritidsgårdar, det handlar mer om att ha en mycket kvalitativ verksamhet.

Hur är det att jobba som fritidsledare?

Fritidsledare arbetar på fritidsgårdar, skolor, fritidshem, inom öppen fritidsverksamhet samt inom föreningar och församlingar. Arbetet innebär bland annat pedagogisk omsorg, handledning och att möjliggöra för elev att lösa egna situationer samt praktiska och mentala förberedelser.

Vad krävs för att öppna fritidsgård?

Men det krävs som sagt en del resurser som ska täcka viktiga områden som då lokal, men också personal och inventarier. Även en faktor du måste tänka på är allt det som har med inredning att göra, lokaler och personal. Detta är en del av basen för att starta en ungdomsgård.

Vem ansvarar för fritidsgårdar?

Fritidsgårdar i Sverige drivs kommunalt eller av föreningar och kyrkosamfund. En föregångare var hemgårdarna som var öppna för alla åldrar, men som ofta enbart riktade sig till arbetarklassen, och som fokuserade på ett bildningsperspektiv och en kristen tradition.

Vad kan fritidsledare jobba med?

Fritidsledaren verkar i sitt yrkesutövande inom många olika områden i samhället där det är viktigt att kunna möta en rad olika behov hos målgruppen, som i huvudsak är barn och ungdom. Det centrala arbetet är att möjliggöra för en positiv fritid och att skapa trygga och fungerande relationer mellan individer.

Share this post