Trendig

Hur hjalper man nagon med sjalvhat?

Hur hjälper man någon med självhat?

Det bästa man kan göra är istället att börja ta hand om sig själv och visa sig själv medkänsla. Att ta mod till sig och berätta för någon om hur man mår kan minska känslan av ensamhet.

Vad kan man skriva till någon som inte mår bra?

Visa att du lyssnar och stödjer, försök hjälpa till eller låta personen vara om det är det hen vill. försöker hjälpa till och ge en kram. Visa att du lyssnar och finns där när det behövs. Fråga personen om det finns något du kan göra för att hen ska må bättre.

Med en vårdkontakt kan man gå till grund med problemet och ta reda på var självhatet kommer ifrån och hur det kan hanteras. Mot självskadebeteende har samtalsterapi och medicinering visat sig hjälpa. Det kan även kännas tryggt att kunna utesluta andra sjukdomar.

Hur gör man för att inte hata sig själv?

Att gå och prata med någon kan hjälpa dig att förstå mer om dig själv och varför vissa situationer blir svåra för dig. Du kan också få hjälp att förstå varför du fortsätter att skada dig. Du kan få hjälp att hitta andra sätt att hantera jobbiga saker som händer dig.

Vill inte söka vård?

Om personen inte själv vill söka vård kan du erbjuda dig att följa med, om det är möjligt för dig. Du kan kontakta någon på vårdcentralen eller en psykiatrisk mottagning om du är orolig för en person som inte själv vill söka hjälp. Du kan även ringa 1177 för att få råd när det gäller en närstående.

Varför har man självhat?

– Om man vet med sig att man överlever, och till och med kan få stöd från sig själv om något skulle gå på tok, då vågar man förstås prova på mer än om man vet att man blir översvämmad av självhat vid minsta felsteg. Har man en bättre relation till sig själv så är det också lättare att förhålla sig till andra människor.

När man inte tycker något är roligt?

Att ta en promenad, eller motionera på något annat sätt kan ge dig ny energi och hjälpa dig att komma på andra tankar. Fysisk aktivitet gör också att du sover bättre. Ta gärna promenader eller cykelturer mitt på dagen när det är som ljusast. Att ha bra belysning hemma och på arbetet kan också påverka humöret positivt.

Vad gör man om man känner någon som skär sig?

Säg till personen att du vill att hen slutar med det hen gör för att skada sig. Säg hur du skulle vilja att det var. Det är okej att ställa krav, även på någon som har det jobbigt och behöver hjälp. Fundera på vad du själv tycker är okej.

Hur bemöter man någon med självskadebeteende?

Individer med självskadebeteende ska bemötas med medkänsla, respekt och värdighet. Individer som söker vård efter en självskadehandling ska få en bedömning av sin kroppsliga hälsa relaterat till skadan, sin psykiska hälsa, sociala omständigheter samt risk för återkommande självskadehandlingar och självmord.

Share this post