Frågor

Var fiskar man flundra?

Var fiskar man flundra?

Skrubbskädda (Platichthys flesus) finns i Skagerrak, Kattegatt, Öresund och Östersjön upp till Ålands hav. Längre norrut är arten mindre vanlig, men den förekommer upp till norra Kvarken.

Hur man fiskar flundra?

Vevar sakta in tacklet cirka en halvmeter, väntar ett antal sekunder. Upprepar proceduren. På så vis rör sig tacklet med dess agn ofta, vilket triggar plattfisken till hugg. För här rör man upp sand vilket lockar till sig plattfisken i dess eviga jakt på något ätbart.

När fiskar man flundra?

Flundran är bra matfisk året runt, men anses bäst under sommar och höst. Under vintern söker den sig ner på botten för att påbörja leken. Fisket efter flundra har ökat på senare år.

Hur man lägger ut fiskenät?

Fäst en lina i fisknätets bägge ändar och en godkänd fiskekula i den andra så att du hittar igen fisknäten. Sträck inte fisknäten utan var noga med att de läggs löst så garnet kan snärja in fisken. Åk slalom när du ror och avsluta sista nätet med en ”krok”. Ofta är det i kroken som du får mest fisk.

När är det bäst att fiska plattfisk?

När sommaren övergår i höst är det många som packar undan sina spön i väntan på våren. Det är synd, inte minst eftersom man då går miste om det fina fisket efter plattfisk som nu erbjuds längs kusten. Rödspätta, sandskädda, slät- och piggvar är bara några av de arter som brukar hugga på hösten.

Hur äter man flundra?

Skrubbskäddan äter musslor, borstmaskar och kräftdjur. Skrubbskäddan förekommer med två distinkta bestånd i Östersjön. Det ena beståndet har pelagiska ägg och leker på djupt vatten och det andra har sjunkande ägg och leker på grunda bottnar. Generellt krävs dock en salthalt på minst 6 promille för lyckad reproduktion.

Vad fiskar man plattfisk med?

Själv kör jag uteslutande med multirulle till detta fiske ihop med ett spö som väger lite. Det tycker jag ger bäst känsla. Självklart kan du fånga rödspätta på det mest enkla byggda tackel. Personligen föredrar jag en hel del tingel tangel, det vill säga pärlor, spinnare, lysslang, lockskedar etcetera.

Hur fiskas rödspätta?

Utrustning för att meta rödspätta Fisket är relativt enkelt, allt som behövs är ett lite lättare spö. Jag föredrar mulitirulle på ett vertikalspö. Funkar dock exakt lika bra med ett vanligt spinnspö. Fördelen med en multirulle(baitcaster) är att det är mer bekvämt när man släpper ut lina och följer bottenstrukturen.

När är plattfisk bäst?

Att rödspättan och andra plattfiskar är bra på sommar stämmer bra. Den är av god kvalitet även höst och tidig vinter. Men på våren när den leker och innehåller mycket rom är det lite plats för kött och det som finns är inte av hög kvalitet. Alltså, välj annan fisk i februari-maj.

Hur Nätfiskar man?

Näten läggs i vattnet, och sedan låter man dem ligga där under en viss tid. Efter någon eller några dagar kan man åka och plocka upp näten och då är det förhoppningsvis fisk i dem. Det som är bra att komma ihåg är att både stora och små fiskar kan fastna, även de arter som inte får fångas.

När fiskar man spätta?

Rödspätta, sandskädda, slät- och piggvar är bara några av de arter som brukar hugga på hösten.

Var finns plattfisk?

Plattfiskar finns i alla hav runt jorden och några arter lever också i sötvatten. Plattfiskarnas föda består av små djur som lever vid havsbotten som fiskar, blötdjur och maskar. Dessa fiskars naturliga läge är horisontellt.

Hur fiskar man piggvar?

Jiggskalle på runt 7-10 gram fungerar perfekt med en enkelkrok i storlek 4/0-6/0. Piggvaren har en riktigt stor käft och kan sluka betydligt större beten än så. Shadjigg eller jigg med en längd av 7-15cm fungerar ypperligt. Naturliga färger är rätt val.

Var fångas rödspätta?

Rödspätta (Pleuronectes platessa) förekommer i Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt, Öresund och södra Östersjön.

Vad är speciellt med flundror?

Flundran är en plattfisk som lever största delen av sitt liv liggande på havsbottnen. Den är svår att upptäcka eftersom den kamouflerar sig och byter färg enligt hur havsbottnen ser ut. Flundran äter speciellt blåmusslor och östersjömussla. Hangö med sina sandbottnar är speciellt fina livsmiljöer för flundra.

Share this post