Rekommendationer

Vad ar Svarthaka?

Vad är Svarthaka?

Din katt kan ha en så kallad svarthaka (feline acne) som orsakas av tilltäppta körtlar på hakan. Behandlingen sker oftast med utvärtes preparat och lindriga fall behöver sällan behandlas. Om inte det hjälper bör du boka tid hos din veterinär.

Kan katter ha svart tandkött?

Brunt, svart eller rött tandkött är tecken på sjukdom. Tandköttets position – En katt med tandköttsproblem kan få problem med att tandköttet rör sig bort från tanden och blottlägger tandroten.

Kan katter ha Pormask?

Det bildas svarta så kallade pormaskar i huden, vilket kan leda till en infektion och inflammation i hårsäckarna (follikulit). I svårare fall kan en hudinfektion (pyoderma) utvecklas vilket kan orsaka svullnad, smärta och obehag för katten.

Hur får katter ringorm?

Ringorm är en smittsam hudåkomma som orsakas av en svamp (dermatofyt), vilken lever på hår och i hårsäckarna hos katter och andra djur. Svampen kan smitta direkt mellan djur eller genom indirekt kontakt via ytor och föremål som förorenats med hår, damm eller hudavlagringar från smittade djur.

Varför biter katten bort pälsen?

Orsaker till att katten slickar bort päls Klåda/irritation i huden – detta är den vanligaste orsaken och kan t ex bero på parasitangrepp, ringorm eller överkänslighet/allergi mot något i maten eller omgivningen. Smärta, t ex problem med urinvägarna, smärta från buken av annan orsak, ryggont mm. Vissa typer av tumörer.

Hur får katter fin päls?

Fler tips!

  • För att få pälsen slät och glänsande efter borstningen, avsluta med att stryka den med en bit sämskskinn som du virat runt handen.
  • En kattborste ska helst vara tillverkad av riktig borst. Nylonborstar har den olägenheten att de laddar pälsen med statisk elektricitet.
  • Klipp aldrig kattens klor för korta.

Kan katter få finnar?

Akne hos katter beror på överaktivitet i körtlarna på kattens haka vilket leder till att huden och pälsen blir alltför fet. På ljusa katter kan detta se ut som en gulaktig, fet missfärgning, ibland med små svarta prickar. Den ökade produktionen av talg och keratin i hårsäckarna, leder till att hårsäckarna sätts igen.

Kan katter få Fettknölar?

Fettknölar, eller lipom, är inte särskilt vanliga hos katter och de ses främst hos äldre individer. Lipom är godartade, men kan ha en ofördelaktig placering så att de rent mekaniskt är i vägen. I ovanligare fall kan lipom finnas inne i kroppen som exempelvis mellan muskelbuntar, i buk- eller brösthåla.

Vart kan man få fettknölar?

Fettknölar kan uppstå i underhudsfettet men även i djupare liggande fettväv i kroppen. Ytliga fettknölar kan tas bort i lokalbedövning om de ger besvär. Större eller djupare knölar kräver ibland utredning med ultraljud eller magnetkamera, och går inte alltid att enkelt ta bort i lokalbedövning.

Share this post