Ny

Far man Akassa om man blir uppsagd?

Får man Akassa om man blir uppsagd?

Om du säger upp dig från ditt arbete och är medlem i a-kassan beror din rätt till ersättning främst på om du har giltiga skäl eller inte. Har du giltiga skäl till egen uppsägning och kan styrka dina skäl kan du få ut ersättning från a-kassa som vanligt, det vill säga efter de sex obligatoriska karensdagarna.

Kan man bli uppsagd av personliga skäl?

Olovlig frånvaro ifrån arbetet, arbetsvägran, misskötsamhet och liknande uppträdande kan vara grund för uppsägning om det visar sig att arbetstagaren vid en samlad bedömning är olämplig för anställningen.

När efterskänks Förskottssemester?

Då kan arbetstagaren ta ut semester utan att ha tjänat in några semesterdagar. Om arbetstagaren slutar inom fem år ska skulden för förskottssemestern betalas tillbaka till arbetsgivaren. Om arbetstagaren sägs upp av arbetsgivaren efterskänks dock skulden.

Vad har jag för rättigheter om jag blir uppsagd?

Vid en uppsägning gäller kollektivavtalet där det finns ett sådant och reglerna i lagen om anställningsskydd (LAS). Innan du blir uppsagd, är arbetsgivaren skyldig att kontakta ditt fackliga ombud på arbetsplatsen eller Unionen för en förhandling . Om det gäller arbetsbrist upprättas en turordningslista.

Vad krävs för att säga upp av personliga skäl?

En uppsägning p.g.a. personliga skäl ska som huvudregel grunda sig på en bedömning av arbetstagarens lämplighet till att utföra arbetet och inte på enstaka fall av misskötsamhet. Undantaget är om förseelsen är så pass allvarlig att arbetstagaren har visat sig klart olämplig till fortsatt arbete.

Vad krävs för att bli uppsagd?

Uppsägning ska vara sakligt grundad enligt 7 § LAS. I praktiken ska en uppsägning ske på grund av arbetsbrist eller på grund av personliga skäl. Uppsägning från arbetsgivarens sida ska vara skriftlig. En uppsägning på grund av personliga skäl ska även föregås av en underrättelse enligt 30 § LAS (”LAS-varning”).

Vilka regler gäller för Förskottssemester?

Använder du förskottssemester uppstår en skuld till din arbetsgivare som motsvarar det avdrag som arbetsgivaren skulle ha gjort om du tagit ut obetalda semesterdagar. Skulden skrivs av efter fem år men skulle du säga upp dig själv innan dess så måste du betala skulden.

Hur många Förskottsdagar har man rätt till?

Många arbetsgivare har ett begränsat antal dagar som du kan ta ut i förskott. En del arbetsgivare minskar också skulden successivt under anställningstiden för att skulden ska vara helt borta vid fem år. Om du avslutar din anställning själv inom dessa fem år, så måste du betala tillbaka den skuld som uppstått.

Share this post