Trendig

Har domningar stickningar eller svagheter i bada benen?

Har domningar stickningar eller svagheter i båda benen?

De vanligaste symtomen vid påverkan på känsel- och muskelnerverna är domningar, smärta, obehag, känselnedsättning och svaghet i benen och fötter samt ibland även händerna. Vanligt att balansen påverkas. Oftast påverkas båda sidor av kroppen samtidigt, exempelvis båda fötterna eller båda händerna.

Vad är Diskbuktning i ländryggen?

Så kallad diskbuktning är ett förstadium till diskbråck. Detta betyder att kärnan centralt inne i disken har skapat ett tryck på den och spräckt någon eller några av de ringformade trådar som finns där. Dock har inte alla trådar gått sönder helt och disken buktar därför bara ut från sin plats mellan ryggkotorna.

Kan man träna med Diskbuktning?

Doktor Lennart Skoog svarar: Vid diskbuktning, som skiljer sig från diskbråck genom en bättre prognos, ska man de första 6-8 veckorna inte belasta ryggen med sådant som kan förvärra skadan. Därför ska du, precis som sjukgymnasten säger, undvika marklyft och situps under denna period.

Vad kan domningar i benen bero på?

Järn har en viktig funktion för att vissa signalsubstanser i hjärnan ska fungera normalt, speciellt dopamin. Det finns även andra orsaker till att man kan få rastlösa ben med krypningar, domningar och smärta: – Skador på nervsystemet, så kallad neuropati, ger ofta de här symtomen. Diskbråck kan vara en orsak.

Varför sticker det i benen?

Dina besvär tyder på att nervtrådarna som skickar känselsignaler till hjärnan inte fungerar helt perfekt. Det kan finnas många orsaker till detta. En vanlig orsak som du säkert känner igen är när man suttit för länge med benen i kors så att foten somnar. När den ”vaknar” så brukar det pirra och sticka i den.

Vad orsakar Diskbuktning?

Den vanligaste orsaken till diskbråck är gradvis slitage på grund av ålder, så kallad degeneration. Diskarna blir med åren mindre flexibla och kan lättare spricka och gå sönder av sned eller för hög belastning.

Kan man operera Diskbuktning?

De flesta diskbråck läker ut av sig själva utan behandling. Om diskbråcket inte läker inom 2 månader och man har stora besvär av bensmärta bör man överväga operation. Behovet av operation avgörs av hur mycket smärta man har och hur mycket det påverkar känsel och muskelfunktion.

Share this post