Frågor

Hur ofta ar en tacka brunstig?

Hur ofta är en tacka brunstig?

Tackor är säsongsbundna i sin brunst och när hösten närmar sig med kortare dagslängder så stimulerar det tackornas reproduktiva system att komma igång. Betäckningssäsongens start varierar från ras till ras men för de flesta får kommer den igång i början av september.

Får Brunstperiod?

Tackorna har en starkt årstidsbunden brunst vilket gör att går i brunst på hösten och lammar på våren. En del andra raser, som t ex finull och vissa köttraser går att få i brunst vid andra tider på året. Lammen föds som för andra fårraser ca 5 månader senare (145 dygns dräktighet i medeltal).

Hur länge är en tacka brunstig?

De tackor som inte blir betäckta på första brunsten börjar att brunsta om 28 augusti. Låt baggen vara kvar till den 14 september för att betäcka den andra brunsten, sedan ska han tas bort. Tackorna scannas 1 november och de tackor som inte blev dräktiga släpps på nytt till bagge för en lamning i mars. Ta bort baggen!

Kan baggen gå med tackorna?

1 bagge/20 tackor är lämpligt. Baggen får gå tillsammans med tackorna i ett begränsat utrymme så att han har möjlighet att komma i kontakt med alla tackorna.

Kan man ha baggen med lammen?

I slutet av maj, till början av juni, beroende på betestillgången, släpps fåren ut på bete. I juli, augusti skiljs bagglammen av från tackorna och då får baggen gå tillsammans med bagglammen. I september, oktober skiljs tacklammen av från tackorna, innan baggen släpps på tackorna i mitten av november.

Vad menas med Brunstsynkronisering?

Syftet med brunstsynkroniseringen är att få en samlad inseminations-/betäckningsperiod Med en samlad, kort och intensiv lamningsperiod har man bättre förutsättningar att mobilisera arbetskraft för att få en högre överlevnad och mindra sjukdomsförekomst på lammen och tackorna.

När blir en tacka könsmogen?

Innan dess ska tackorna klippas och både tackor och lammungar får insektsmedel på ryggen för att slippa fästingar och andra blodsugare. Eftersom lamm är könsmogna vid fem månaders ålder brukar jag skilja lammungarn från tackorna och bagglammen från tacklammen (gimmrar på gotl.) senast vid fyra mån ålder.

Får eller lamm?

Lamm- och fårkött är köttet från det domesticerade fåret. Köttet från ett djur under ett år kallas lamm, från de lite äldre årslamm följt av får.

Får eller lamm på Gotland?

Gutar spisar aldrig får i kål eftersom det inte finns någonting som kallas får på Gotland. Lamm så kallar vi dem, och det som på fastlandet kallas lamm säger vi lammungar om. Lammen kom till Gotland redan 2.000 år före Kristi födelse, och de har alltid varit med oss.

Share this post