Populära

Hur diagnostisera ljumskbrack?

Hur diagnostisera ljumskbråck?

Om klinisk undersökning inte kan påvisa ett misstänkt ljumskbråck, anses herniografi som den säkraste metoden att fastställa diagnosen. Under genomlysning sprutas kontrastvätska in i bukhålan och kan visualisera en befintlig bråcksäck.

Vad finns det för risker med inklämt ljumskbråck hos pojkar?

Ett inklämt ljumskbråck kan leda till tarmvred. Det gör då mycket ont i magen. Tarmvred kan vara det första tecknet på inklämt ljumskbråck, eftersom bråcket inte alltid har märkts av tidigare. Barn som har inklämt ljumskbråck kan också bli trötta, ointresserade av omgivningen och inte ge samma kontakt som vanligt.

Hur vet jag om jag har ljumskbråck?

Ljumskbråck kan ge följande symptom för både barn och vuxna: Du ser eller känner en mjuk utbuktning under huden vid ljumskarna eller vid pungen. Det går att trycka tillbaka utbuktningen in i magen. Du har ont i ljumsken eller i pungen och det blir ofta värre när du rör på dig.

Vart sitter ljumskbråck?

Ljumskbråck är en försvagning eller defekt i bukväggen. Själva bråcket är en utbuktning av bukhinnan, (”säck”) som ligger under huden. Om man har ett bråck pressas bukhinnan ut genom öppningen i bukväggen av bukinnehållet, vanligtvis tarm och/eller bukfett (så kallat ”tarmkäx”). Ljumskbråcket sitter i ljumsken.

Vad är inklämt ljumskbråck?

Ibland kan ljumskbråck utvecklas till ett så kallat inklämt bråck. Det betyder att innehållet i bråcksäcken har klämts åt vid försvagningen i bukväggen och inte kan tryckas tillbaka. Det kan exempelvis bero på att en svullnad vid försvagningen klämmer åt både innehållet och blodkärlen i bråcksäcken.

Kan man springa med ljumskbråck?

Man kan snart efter operationen promenera, men oftast får träning anstå en tid. Blåmärken i huden runt operationssåren är också vanligt. Även runt penis och ner i pungen kan blod från operationen ansamlas, särskilt om man haft ett stort ljumskbråck.

Hur lång tid tar operation ljumskbråck?

Operationerna tar ungefär 20 minuter till en timme.

Hur länge har man ont efter operation ljumskbråck?

En viss svullnad, blåmärke och smärta i operationsområdet och ned mot könsorgan/pung kan förekomma och är ofarligt. Smärtan är individuell. Vissa kan ha ont 1–2 dagar och vissa kan ha ont 1-2 veckor.

Måste man operera ljumskbråck?

Både barn och vuxna kan ha ljumskbråck. En del märker inte av sitt ljumskbråck, men det kan också orsaka stora besvär. Ljumskbråck försvinner inte av sig självt. Har du besvär kan du behöva opereras.

Share this post