Frågor

Hur marks blodpropp?

Hur märks blodpropp?

Det vanligaste är att få en blodpropp i vaden, vilket gör att vaden blir svullen, varm, ömmande och kan vara spänd när du klämmer på den. Benet kan kännas tungt och det kan hända att ytliga blodkärl syns tydligare. Symtomen kan vara lindriga, och det kan vara lätt att missa en blodpropp i benet.

Vad är Lunginfarkt?

Blod som har stelnat kan bilda en så kallad blodpropp. Blodproppar i benet eller andra delar av kroppen kan ibland följa med blodet till lungan. Där kan blodproppen fastna och hindra blodflödet. Blodproppar i lungorna kan i enstaka fall vara livshotande och måste därför alltid behandlas så fort som möjligt.

Hur behandlar man ytlig blodpropp?

Ytlig blodpropp belägen nedanför knät: Stryk på heparinsalva eller antiinflammatorisk salva. Även en stödstrumpa kan ha effekt. Är blodproppen belägen ovanför knät behandlas patienten med lågmolekylärt heparin t ex dalteparin 200 E/kg, tinzaparin 175 E/kg eller enoxaparin 1,5 mg/kg s.c. x 1 i 10 dagar.

Vad är akut lungemboli?

MASSIV ELLER HEMODYNAMISK INSTABIL LUNGEMBOLI »Instabil lungemboli« avser det hemodynamiska tillstånd då höger kammare sviktar och vänster kammare får så lite blod att det systoliska systemtrycket sjunker, ofta under 90–100 mm Hg [3].

Vad är Lungscintigrafi?

Med lungscintigrafi kan vi undersöka hur andningsluften och blodet i lungornas blodkärl fördelar sig i lungorna. Undersökningen består av ett eller två moment, beroende på om det är luften eller blodet som ska undersökas.

Kan det komma blod i avföringen efter magsjuka?

Ibland kan det komma blod i avföringen efter en lång och intensiv magsjuka eller kraftiga tarminfektioner. Det beror på att slemhinnan i tarmen har blivit skör av infektionen. Mat kan göra bajset mörkare. Bajset kan bli mörkare av vissa matprodukter. Det kan vara rödbetor, blåbär eller blodpudding.

När får du en blodpropp?

När du får en blodpropp, så kallad trombos, levrar sig blodet och bildar en propp inuti ett blodkärl, men löses inte upp igen som den ska. Proppen gör det svårare för blodet att passera genom blodkärlet. Blodproppar är vanligast i benen, och börjar ofta i vaderna.

Hur ser blodet på avföringen ut?

Blodet i eller på avföringen kan se olika ut: Det kan vara ljusrött, se färskt ut och vara utanpå avöringen. Det kan också komma blod på pappret när du torkar dig eller att du ser det i toaletten. Blodet kan vara mörkare och mer blandat i avföringen. Ett avföringsprov kan också visa att du har små mängder blod i bajset som inte syns.

Share this post