Rekommendationer

Var finns Hornuggla?

Var finns Hornuggla?

Hornugglan finns i hela landet (mindre vanlig i norr) men varierar i antal beroende på tillgång på föda. De flesta flyttar i oktober-november till Väst- och Mellaneuropa. Goda gnagarår övervintrar vissa i södra sverige.

Hur låter en hornuggla?

Hornugglan är relativt vanlig i hela landet och anses ”livskraftig”. Läte: Ett ganska kort ”hoo” som upprepas. Ungarna kan höras tydligt under försommaren med sitt ”pzeei” eller ”pzieeh”. Varningslätet är ett gnälligt ”väähk väähk” (länk).

Hur gammal kan en hornuggla bli?

Vikt: 245–400 gram. Föda: Mindre däggdjur som sork, men även insekter. Antal ägg i en kull: 3–5 ägg. Livslängd: Max 27 år.

Vad äter jordugglan?

Föda: Främst smågnagare men även andra små fåglar och djur. Antal ägg i en kull: vanligtvis 6-9 ägg. Livslängd: Max 21 år.

Hur låter UV?

Uvens läte är en tvåstavig dov stämma som hörs med jämna intervall (6-12 sekunder). ”Hoo-åå”. På långt håll hörs bara första stavelsen. Notera tidsintervallen mellan ropen! Det kan oftast avslöja om det är en uv du hör eller någon annan uggleart som man kan förväxla den med.

När hörs ugglor?

Stilla och nederbördsfria nätter är bra tillfällen att gå ut och lyssna. Revirlätena, alltså hoandet, hörs framför allt när det är mörkt. Jordugglan är dock mest aktiv i skymningen och sparvugglan visslar bara i gryning och skymning. Kattugglan håller sig ofta nära bebyggelse och är den ugglan som människor oftast hör.

När låter kattugglan?

Kattugglan jagar för det mesta på natten. De sitter först på en gren och spanar innan de störtar eller glider tyst mot sina offer.

Vem äter trastar?

Oxel och rönn: Bären älskas av trastar, sidensvansar och starar som drar runt i stora flockar och äter.

Vad äter en uggla?

Jakt. Berguven jagar mest under natten och lever av små gnagare, harar, änder, kråk- och viltfågel. Fisk, grodor och olika småfåglar är annan populär föda, och ibland tar berguven andra ugglor och rovfåglar.

Hur ser en hornuggla ut?

Hornugglan är en medelstor uggla som mäter 31–37 cm, har ett vingspann på 86–98 cm och väger 245–400 gram. Den har långa örontofsar som kan resas och riktas uppåt. Honorna är större än hanen och har mörkare fjäderdräkt. Hornugglans brunaktiga fjädrar är vertikalt streckade.

Share this post