Frågor

Vad ar ordinarie arbetstid?

Vad är ordinarie arbetstid?

Ordinarie arbetstid är högst 40 timmar per vecka. Du har rätt till ett schema minst två veckor i förväg och arbetsgivaren måste föra anteckningar om jourtid, övertid och mertid. Den sammanlagda arbetstiden (ordinarie arbetstid och övertid) får vara högst 48 timmar per vecka i genomsnitt under fyra månader.

Vad är sammanlagd arbetstid och övertid?

Den sammanlagda arbetstiden (ordinarie arbetstid och övertid) får vara högst 48 timmar per vecka i genomsnitt under fyra månader. Alla anställda ska ha minst elva timmars nattvila (sammanhängande ledighet) varje dygn och minst 36 timmars sammanhängande veckovila utan beredskapstid varje vecka.

Hur länge ska arbetstiden vara sammanlagd?

Den sammanlagda arbetstiden (ordinarie arbetstid och övertid) får vara högst 48 timmar per vecka i genomsnitt under fyra månader. Alla anställda ska ha minst elva timmars nattvila (sammanhängande ledighet) varje dygn och minst 36 timmars sammanhängande veckovila utan beredskapstid varje vecka. Arbetstidslagen ger också rätt till raster och pauser.

Vad är Arbetstidslagen?

Arbetstidslagen bygger delvis på obligatoriska EU-regler i direktivet 2003/88/EG om arbetstidens förläggning i vissa avseenden. Direktivet tillåter att parterna sluter kollektivavtal om arbetstiden, men det innehåller vissa minimiregler om veckovila, dygnsvila och sammanlagd veckoarbetstid.

Ordinarie arbetstid och jourtid Den ordinarie arbetstiden får uppgå till högst 40 timmar i veckan. När det behövs med hänsyn till arbetets natur eller arbetsförhållanden i övrigt, får arbetstiden uppgå till 40 timmar i veckan i genomsnitt för en tid av högst 4 veckor.

Hur räknar man ut arbetstid i procent?

Räkna ut hur många procent du arbetar

  1. Är du exempelvis anställd för att arbeta 22 timmar per vecka på en arbetsplats där heltid motsvarar 40 timmar per vecka ska du fylla i att du arbetar 55 %.
  2. 22 / 40 = 55 %
  3. Om heltid motsvarar 38,25 timmar per vecka ska du i stället fylla i att du arbetar 58 %.
  4. 22 / 38,25 = 58 %

Hur många timmar är en 75% tjänst?

Det går inte 100 minuter på en timme som bekant. Om du arbetar deltid så tar du delen av denna siffra så går du tex på 75% så ska du varje dag arbeta 5,4 timmar(eller 5 timmar och 24 minuter). För att veta fur mycket du ska jobba på en månad så räknar man lite olika beroende på om man är fast eller timmis.

Vilka regler gäller i arbetstidslagen?

I arbetstidslagen finns det till exempel regler som säger hur lång dygnsvila du ska ha och hur mycket övertid du får arbeta. Ordinarie arbetstid är högst 40 timmar per vecka. Du har rätt till ett schema minst två veckor i förväg och arbetsgivaren måste föra anteckningar om jourtid, övertid och mertid.

Vad är ordinarie arbetstid för tjänstemän?

Ordinarie arbetstid för tjänstemän är högst 40 timmar per helgfri vecka enligt de flesta kollektivavtal, men det är vanligt med företagsavtal med kortare arbetstid. Kollektivavtal reglerar också vilken ersättning som gäller för övertidsarbete, jourtid och beredskap samt arbete på obekväm arbetstid.

Vad är arbetstid enligt kollektivavtal?

Arbetstid enligt kollektivavtal. I kollektivavtal regleras vad som är ordinarie arbetstid och vad som är övertid i branschen samt hur arbete utöver ordinarie arbetstid ersätts. Ordinarie arbetstid för tjänstemän är högst 40 timmar per helgfri vecka enligt de flesta kollektivavtal, men det är vanligt med företagsavtal med kortare arbetstid.

Vad är oreglerad arbetstid?

Oreglerad arbetstid. Oreglerad arbetstid Dina arbetsuppgifter är av sådan natur att arbetsgivaren inte har möjlighet att kontrollera när arbetsdagen börjar och slutar, eller var du ska utföra arbetsuppgifterna. Arbetstidsmåttet är dock angivet, till exempel 40 timmars arbetsvecka.

Share this post