Populära

Nar ska jag avmaska min hast?

När ska jag avmaska min häst?

För att undvika att få in stor blodmask med ny häst rekommenderar vi avmaskning av nya hästar vid ankomst, 3-4 dagar innan de får gå i gräshagar. Lämpligen används någon makrocyklisk lakton, kanske i kombination med prazikvantel som har effekt mot bandmask.

När slutar föl dia?

Om stoet är dräktigt på nytt diar fölet tills mamman själv vänjer av det vid ca 8-10 månaders ålder, då det nya fostrets tillväxt är som störst. Vad som får stoet att vänja av sitt föl vet man inte, bara att det ofta sker från en dag till en annan. Är stoet inte dräktigt igen kan fölet få dia i minst 1 – 1,5 år.

Hur ofta ska jag avmaska min häst?

Det hela tar ca 3 månader. Spolmaskar finns nästan bara hos hästar under 2 år. Unga föl bör avmaskas utan föregående kontroll eftersom de kan ha larver som ännu inte syns i en analys. Hästar över 6 månader avmaskas om ett träckprov visat att det är nödvändigt.

När avmaska häst höst?

Det kan vara lämpligt att träckprovsundersöka och eventuellt avmaska föl på hösten och i januari, säger Eva Osterman-Lind. Vuxna, till synes friska hästar finns ingen anledning att ta träckprov på under vintern. Då är det ingen aktivitet i gräset och ägg som kommer ut med träck utvecklas inte.

När ska man avmaska mot Styngflugelarver?

Rutinmässig avmaskning mot styngflugans larver rekommenderas inte längre. Avmaskning mot blodmask som görs på våren, medan styngflugelarverna finns kvar i magsäcken, kan bryta styngflugans livscykel, men det är onödigt med höstavmaskning riktad mot styngflugan.

När ska man kolla stora blodmasken?

Det är även viktigt att minst en gång per år, helst på våren, även analysera för förekomst av stor blodmask och bandmask hos hästen, även om det totala antalet ägg är lågt.

Vilket avmaskningsmedel?

På unga valpar räcker det med att använda ett medel som har effekt mot spolmaskar, t ex Banminth. Hunden bör sedan avmaskas igen någon gång mellan 6 mån och 1 års ålder. Vid detta tillfälle kan det vara lämpligt att använda ett avmaskningsmedel med bredare spektrum (med effekt mot olika slags maskar), t ex Axilur.

Vad är Fölmask?

FÖLMASK (Strongyloides westeri) Smittan av fölmaskens larver sker huvudsakligen via stoets mjölk, men fölet kan även infekteras via betet. Larverna kan också penetrera huden för att sedan via blodsystemet och luftvägarna ta sig till tunntarmen, där de utvecklas till vuxna maskar.

Share this post