Frågor

Vart kan man soka upp hastar?

Vart kan man söka upp hästar?

BLUP.se är ett utmärkt och ovärderligt verktyg för köpare, säljare, uppfödare och andra SWB-intressenter att snabbt och enkelt söka upp information om en viss häst. Sökalternativen på BLUP.se är dessutom många och går att kombinera på en mängd, vilket gör din möjlighet att få fram just det du söker mycket stora.

Var hittar jag hästens UELN nummer?

Du hittar UELN-numret i hästens pass. Det kan stå till exempel id-nummer, reg nr eller livsnummer. I passet kan UELN-numret ibland stå på ett annat sätt än i den centrala hästdatabasen.

Hur vet jag vem som äger hästen?

Vill du veta vem som äger hästen är det köpekontraktet som gäller. På Jordbruksverkets sida kan man läsa följande argument för varför hästen ska ha ett pass.

Vilka hästar får BLUP?

Inom hästaveln används BLUP för ridhästar i bland annat Tyskland, Frankrike, Holland, Danmark, Irland och Belgien. I Sverige används den även för islandshästar samt varm- och kallblodiga travare.

Vad är ett halvblod?

Halvblodshästar är en undergrupp ur typen varmblodshästar. De är något lugnare och stabilare än de vanliga varmbloden och är vanligtvis tävlingshästar av god kvalitet. Den traditionella förklaring på en halvblodshäst är varmblodshästar som har mer influens av kallblodshäst, eller mindre influens av fullblodshäst.

Hur ser ett UELN-nummer ut?

Ett UELN-nummer är hästens identitetsnummer. Du hittar det i hästens pass uppe till höger på sidan med hästens identitet. Det kan stå ID-nummer ovanför numret och oftast står det SE innan. Hittar du inte UELN-numret kan du söka fram det i Centrala hästdatabasen.

Har alla hästar ett UELN-nummer?

Från 21 april 2021 blir det obligatoriskt att registrera en anläggning där man håller hästar hos Jordbruksverket och vilka individer som hålls på anläggningen. I den e-tjänst som Jordbruksverket skapat ska man söka fram hästar utifrån deras UELN-nummer för att kunna koppla individen till sin anläggning.

Vad händer om jag inte Tilläggsregistrerar min häst?

Om du har en importerad häst, ska du alltså ha ansökt om tilläggsregistrering senast den 30 januari 2016, eftersom förordningen börjar gälla 1 januari 2016. Om din häst saknar ett giltigt pass kan du bli åtalad. Länsstyrelsen ansvarar för kontrollen av hästpass.

Vem betalar ägarbyte häst?

Ett ägarbyte kostar 310 kr och kostnaden faktureras den nya ägaren. Anger du en mejladress i ansökan skickas fakturan via e-post. Ägarbytet sker först när fakturan är betald. En ny ägarblankett utfärdas och skickas med post till den nya ägaren.

Vad är en bra blup?

Förkortningen BLUP står för Best Linear Unbiased Prediction och är idag den absolut bästa metoden för att beräkna avelsindex. Avelsindex ger en indikation på vad man kan förvänta sig att hästarna kommer att nedärva till sina avkommor. Avelsindexet är en sammanvägning av hästens egna och släktingars resultat.

Share this post