Frågor

Nar kan man borja rida en hast efter att den har fatt fol?

När kan man börja rida en häst efter att den har fått föl?

Warmia. Du kan väl börja rida direkt efter fölningen men tänk själv om du hade fått barn visst hade du viljat ta det lungt ett tag efter…… Låt henne vara mammaledig tycker jag till fölet är 4-5 månader iallafall!!!!

Vad gör du med ditt föl under de första 6 månaderna och varför?

Det tar ett tag för fölet att anpassa sig till den nya utfodringen. Därför är det också viktigt att inte vänja av fölet för tidigt, inte före det är sex månader utan hellre lite senare. När fölet ska klara sig på egen hand behövs ett bra grovfoder med tillräckligt högt proteininnehåll.

4-5 månader tycker jag verkar länge… Det handlar ju bara om att ta en sväng då och då, eller? Det är bara nyttigt för dem att röra på sig lite. Du kan ju även låta fölet stå inne medan du rider om någon passar henne.

Hur ofta ska fölet Dia?

En rutinerad uppfödare vet när man ska ha is i magen och när läget är akut och veterinär bör tillkallas. Ett normalstort föl behöver få i sig mellan 3 och 5 liter råmjölk av god kvalitet under de första 12 till 24 timmarna. De första dagarna diar fölet flera gånger i timmen och då några deciliter per gång.

När Avvänjer man ett föl?

Fölets psykiska mognad är mycket större vid åtta månaders ålder än vid fem, sex månader. Är stoet inte dräktigt kan man vid behov avvänja fölet vid tiden för betäckning nästa år. Då är det lika gammalt som det hade varit om stoet själv hade vant av det.

Hur länge går ett föl med sin mamma?

Så här års är det dags för många föl att skiljas från sina mammor. Det är också dags att tänka igenom hur resten av fölets uppväxt ska se ut. Fölet kan gå kvar hos stoet tills det är 6-7 månader. Ta det lugnt vid avvänjningen – det kan vara traumatiskt för fölet att skiljas från sin trygghet och säkerhet.

Share this post