Rekommendationer

Vad menas med Vattusot?

Vad menas med Vattusot?

Enligt Svenska sjukdomsnamn i gångna tider är vattusot/vattensot samma sak som det som idag kallas vattensvullnad eller ödem. Vilket innebär överflödig, sjuklig ansamling av vätska i kroppen.

Vad kallades blodförgiftning förr?

Sepsis är ett allvarligt tillstånd som förr kallades för blodförgiftning. Sepsis innebär att en infektion påverkar hela kroppen och gör att viktiga organ som hjärtat, lungorna, hjärnan och njurarna inte fungerar som de ska. Sepsis kan vara livshotande.

Vad är Tvinsot?

Tvinsot. Detsamma som avtynande, försvagning, förtvining. Tvinsot yttrar sig med kraftig avmagring till den grad att hela kroppen vanställs och muskelstyrkan förloras. Även lungsot och tvärsot kallades tvinsot.

Vad orsakar ödem i benen?

Ödem är svullnader som orsakas av vätskeansamlingar. Om ödem inte bildas efter en skada eller operation är det vanligtvis ett tecken på att kroppens egen vätskebalans är rubbad och inte längre fungerar som den ska. Kärlsystemet kan inte transportera bort vätskan ordentligt, vilket gör att den samlas i vävnaden.

Vad är orsaken till lungödem?

När hjärtat inte kan pumpa ut blodet till kroppen blir det väldigt högt tryck i lungkretsloppet. Då kan vätska tränga ut ur blodkärlen in i lungornas luftrum. Tillståndet kallas lungödem och försvårar syresättningen.

Vad hette läkare förr?

Det fanns tre olika slags läkare: apotekaren, medicinaren och fältskären. En fältskär var en sorts kirurg som kunde amputera ett ben, lägga om ett sår, dra ut en tand eller klippa håret. Det fanns även något som kallades för ”kvacksalvare”.

Hur många dog i kolera?

Koleraepidemier var vanliga i Europa under 1800-talet, bara i Sverige dog vid den första pandemin (förklaras i ordlista) över 12 000 personer. Mellan 1834 och 1874 rapporterades elva koleraepidemier i Sverige och totalt dog under dessa omkring 37 000 personer.

Share this post