Populära

Hur luktar mogligt ho?

Hur luktar mögligt hö?

Hö ska lukta friskt och gärna lite ”kryddigt”. En parfymliknande doft kan komma från en inplastad höbal, vilket ofta sammanfaller med mögeltillväxt som kan vara svårt att se med blotta ögat. Titta, känn och lukta därför noga på höet innan du fodrar det till din häst.

Vad händer om kaniner äter mögligt hö?

Uppemot 90 procent av kaninernas kost ska bestå av hö. Det är viktigt att kaninen alltid har fri tillgång till fräscht hö. Om det är alltför gammalt, dammigt eller mögligt kan det ge problem för djurens hälsa.

Kan mögel lukta parfym?

Kom ihåg att olika parfymer och sprayer kan maskera doften, men inte ta bort mögellukten. Om det också doftar mycket av annat än mögel i rummet kan du försöka vädra en stund och sedan därefter på nytt prova lokalisera mögelkällan.

Hur vet man om höet är bra?

Hö: Höet ska lukta friskt. Det kan vara lite gult men fortfarande vara bra eftersom det beror på om det är soltorkat eller skulltorkat. Det får inte damma, inte lukta mögel, bränt eller gammal vind. Hösilage: Ju blötare hösilaget är desto mera syrligt ska det dofta.

Hur vet man om hö är mögligt?

Mögeltillväxt kan lukta parfym Ibland kan man upptäcka en parfymliknande doft från både hö och inplastat vallfoder, detta sammanfaller ofta med mögeltillväxt som kan vara svårare att upptäcka med blotta ögat.

Hur länge kan man lagra hö?

Under höst och vår ska man inte räkna med att en bal håller sig längre än ca 5-6 dagar, ibland kortare till exempel om det är varmt och fuktigt väder, då kan det röra sig om 3-4 dagar. Vid minusgrader håller fodret betydligt längre tid.

När börjar mögel lukta?

Vid mögelskador avges ämnen (emissioner) som lätt sprids till omgivande luftrum. Mögelsvampar och jordbakterier (actinomyceter) kan sprida mycket starka lukter. Lukten av rötsvampar (träförstörande svamp) är i regel mindre och påminner om svag och unken svamp- eller jordliknande doft.

Hur luktar mögel?

Mögellukt är en frän och stickande, lätt irriterande lukt som framförallt finns i uppreglade golv och utreglade källarväggar samt krypgrunder och kan vara en indikation på fuktskada. Jordlukt luktar som potatiskällare eller jordkällare och är vanligt förekommande i krypgrunder.

Mögligt hö luktar likt härsket smör eller ammoniak och bör inte utfodras till hästar. Det ska inte heller lukta unket, jordigt eller mögligt. Hö ska lukta friskt och gärna lite ”kryddigt”.

Vad kan hända om hästen äter mögligt hö?

– I många fall gör de det, men det är ingenting man kan förlita sig på. Det kan vara så att det som gör fodret dåligt inte märks, eller att de inte har något annat att äta. Djurskyddslagen anger att man som ansvarig är skyldig att se till att fodret är av god kvalitet.

Hur snabbt möglar hö?

Mögeltillväxt redan i november Resultaten visar att fuktigheten i ytskiktet av det hö som är exponerat mot omgivningen ökade snabbt under hösten, vilket skapat förutsättningar för mikrobiell tillväxt. Redan i november var tillväxten av lagringssvampar i ytan omfattande och på en nivå som får anses oacceptabel.

Är mögel farligt för hästar?

Mögligt och dammigt hö samt strö är en vanlig orsak till luftvägslidande hos häst. Mögelsvampar i fodret kan också bilda mykotoxiner (mögelgifter) som inverkar negativt på hästar, till exempel nedsatt prestation. Det kan finnas mögel i såväl grovfoder som kraftfoder.

Varför möglar hö?

Hö måste lagras torrt Likaså om höet inte torkats tillräckligt vid skörden – då blir resultatet tillväxt av mögel. Om höet omges av fuktig luft är det inte ovanligt att höets yta känns fuktig och lite kladdig – det brukar vara ett tecken på att jästsvampar, och att även mögeltillväxt är på gång.

Share this post