Ny

Vad ar langden och bredden?

Vad är längden och bredden?

Vanligen avståndet mellan de två längre sidorna i en rektangel. Avståndet mellan de två kortare sidorna kallas då vanligen längd. I stället för längd och bredd säger man ofta bas och höjd.

Hur räknar man ut längden på en cirkel?

Längden på cirkelns omkrets (perimeter) C beräknas med formeln:

  1. C=2πr, där r är cirkelns radie.
  2. Radien kan också anges med diametern så att 2r=d:
  3. C=πd.
  4. A=πr2, där r är cirkelns radie eller : A=π4d2, där d är cirkelns diameter.
  5. A=Cd4.

Hur räknar man ut kvadratens omkrets?

En kvadrat är en geometrisk figur där alla sidor är lika långa och alla vinklar är $90^{\circ}$ , dvs de är räta. För att beräkna omkretsen så summeras alla sidor med varandra och för att beräkna arean så multipliceras basen med höjden.

Vad menas med bredd?

Bredd däremot hör ihop med bred och betyder ’utsträckning på tvären’. Bredd har också en mer bildlig betydelse ’det att omfatta en förhållandevis stor mängd företeelser’ som kommer fram i uttryck som en institution med stor bredd eller breddidrott (idrottsverksamhet som utövas av ett stort antal personer).

Hur räknar man ut omkrets på ett paket?

Skrymmande mått för paket Paketet taxeras som skrymmande då längd + omkrets (längd + bredd + bredd + höjd + höjd) är större än 200 cm, gäller direktbetalande kunder.

Hur räknar man ut omkretsen på en rektangel?

Arean av en rektangel får du genom att multiplicera basen med höjden. Mät både basen och höjden i samma enhet, och få svaret i den enheten i kvadrat. En kvadrats area får du om du tar vilken av kvadratens sidor som helst multiplicerat med sig själv.

Hur räknar man ut en Sexhörning?

Vi kallar sidan i sexhörningen för a. Omkretsen blir då: O = 6∙a. Eftersom vinkelsumman för ett varv är 360° inser man att sexhörningen kan delas in i sex stycken liksidiga trianglar, vilket innebär att vi kan använda oss av formeln för arean som vi räknade ut för triangeln, fast nu är sidan a.

Share this post