Rekommendationer

Hur tar man fram ett namn for ett foretag?

Hur tar man fram ett namn för ett företag?

På verksamt.se hittar du information som kan hjälpa dig när du ska välja namn till ditt företag.

  1. Lägg ner tid på att ta fram ett bra namnförslag.
  2. Ingen annan får ha exakt samma namn för samma verksamhet.
  3. Företagsnamnet ska vara unikt.
  4. Företagsnamnet ska stämma med det du gör.
  5. Beskriv företagets verksamhet.

Vad ska jag döpa mitt företag till?

Företagsnamnet måste gå att särskilja från namn på andra företag, föreningar eller varumärken. Namnet ska inte kunna förväxlas med andra företagsnamn. Företagsnamnet får inte innehålla uttryck som diskriminerar eller förolämpar någon. Det får inte heller innehålla något som kränker någons upphovsrätt.

Är företagsnamnet taget?

Du kan beställa en förhandsgranskning av Bolagsverket av ett eller flera företagsnamn för att kontrollera om det företagsnamn du har tänkt dig är ledigt eller om det redan finns registreringar som kan komma att bedömas som hinder mot ditt förslag. Det kostar 1 400 kronor (momsfritt) per namnförslag.

Vad ska företaget heta?

Börja med reglerna om företagsnamn Ett företag får inte heta vad som helst. Till exempel måste ett svenskt aktiebolags namn innehålla ordet aktiebolag eller AB. Ett företagsnamn måste också vara unikt och det får inte gå att förväxla med ett varumärke. Reglerna finns i Lagen (2018:1653) om företagsnamn.

Får man ha samma företagsnamn?

Det får inte finnas två aktiebolag med exakt samma namn registrerade i Sverige. Namnet måste också innehålla ”AB” eller ”aktiebolag”. När det gäller enskilda firmor är det inget måste att registrera ditt företagsnamn, men det kan vara bra att göra det.

Vad kostar det att registrera ett företag?

Ärende

Ärende E- tjänst
Registrera enskild näringsidkare 1 200 kr 1 500 kr
Anmäla särskilt företagsnamn, per styck 1 000 kr 1 200 kr
Anmäla företagsnamnet på främmande språk, per styck 1 000 kr 1 200 kr
Ändra län för företaget, flytta verksamheten till ett annat län 1 000 kr 1 200 kr

Hur vet man om ett företagsnamn är skyddat?

Den som påstår dig ha en inarbetad ensamrätt till ett företagsnamn måste själv kunna bevisa det. Det kan du göra genom att visa upp intyg från till exempel kunder, leverantörer och branschorganisationer.

Hur långt företagsnamn får man ha?

Ditt företagsnamn får inte bara beskriva den verksamhet som du håller på med, till exempel Cykelverkstad AB . Du måste i så fall kombinera företagsnamnet med ytterligare ord, som exempelvis ditt namn eller en ort, till exempel Kalles cykelverkstad AB eller Cykelverkstaden i Svenljunga AB .

Vad får man döpa företag till?

Ett företagsnamn kan konstrueras på många olika sätt….Exempel på företagsnamn som inte har särskiljningsförmåga

  • endast uppgift om verksamhetens art, till exempel Bilverkstad AB eller Bageriet handelsbolag.
  • benämning på en vara eller tjänst som erbjuds, till exempel Datakonsult AB eller Däckservice AB.

Hur upphör ensamrätten till en firma?

Vilka? Ensamrätten till en firma uppkommer genom att: registrera den eller genom att inarbeta den inom ett område. Hur upphör ensamrätten till en firma? det nya företaget vill bedriva sin verksamhet.

Kan man äga ett namn?

Så även texten i ett figurmärke kan skyddas av registreringen och hindra andra från att registrera liknande varumärken för samma typer av varor eller tjänster. Men om man vill att namnet, för sig självt, ska vara ett registrerat varumärke så krävs en separat ansökan om registrering av ett ordmärke.

Share this post